Programma Arbeidsmarkt en werkgeverschap

De ziekenhuizen in Nederland hebben nu en in de toekomst voldoende goed geschoolde en gemotiveerde medewerkers nodig. Daar werkt de NVZ aan met het programma Arbeidsmarkt en werkgeverschap. We stimuleren de ziekenhuisbranche om samen te werken en slimmer te werken. Want goede zorg doen we samen.

Waarom dit programma

Ziekenhuizen kampen met een te lage instroom en te hoge uitstroom van personeel. Er zijn niet genoeg goed opgeleide professionals beschikbaar voor de toenemende en veranderende zorgvraag. Ook gaan de komende jaren veel zorgmedewerkers met pensioen. Slimme oplossingen zijn nodig. Oplossingen die ervoor zorgen dat de vraag naar en het aanbod van gekwalificeerd personeel weer in balans zijn. En de zorgverlening niet in het gedrang komt door personeelstekorten.

Aan de slag

Zelf aan de slag? De stroomversnellers en andere tools van de NVZ helpen je op weg bij de transitie naar een toekomstgerichte, goedwerkende arbeidsmarkt voor de ziekenhuisbranche.

Lees verder

Feiten en cijfers

Hier vind je kerngegevens over de arbeidsmarkt voor ziekenhuizen en categorale instellingen. Bijvoorbeeld over werkgelegenheid, ziekteverzuim en instroom in CZO-opleidingen.

Lees verder

Over het programma

Met het programma Arbeidsmarkt en werkgeverschap geeft de NVZ een stevige impuls aan ziekenhuizen, zodat er een betere balans komt tussen vraag en aanbod van gekwalificeerd zorgpersoneel. Hoe doen we dat?

Lees verder

Publicaties

Verklaring Versterken Arbeidsmarkt Zorg (VAZ)

In 2021 namen de NVZ-leden de Verklaring Versterken Arbeidsmarkt Zorg (VAZ) aan. Ze beloofden zich in te zetten voor 10 procent meer stageplaatsen, 10 procent meer behoud van medewerkers en opleiden volgens de FZO-ramingen. De NVZ-leden zijn in de regio aan de slag gegaan met deze afspraken. De NVZ ondersteunt onder meer met bijeenkomsten, handreikingen en het monitoren van de voortgang. Op deze pagina vind je alle informatie en documenten over de verklaring.

Verklaring Versterken Arbeidsmarkt Zorg

Slimmer werken, samen werken

Benieuwd hoe andere organisaties aan de slag zijn met vernieuwend werken? De publicatie Slimmer werken, samen werken (uit 2021) bevat 12 inspirerende voorbeelden van hoe zorgorganisaties de krapte op de arbeidsmarkt te lijf gaan.

Er zijn ook vlogs gemaakt.

Publicatie en vlogs Slimmer werken, samen werken

Bijeenkomsten

Inspiratiebijeenkomst Lekker boeiend!

Hoe gaan we de uitstroom te lijf en zorgen we voor meer werkplezier in de zorg? Vele creatieve oplossingen kwamen voorbij tijdens de inspiratiesessie ‘Lekker boeiend’ die de NVZ op 16 mei 2022 organiseerde. Hier vind je alle presentaties, contactgegevens en overige informatie.

Ga naar de pagina

Webinars

We hebben regelmatig webinars gehouden over slimmer werken en samenwerken in de zorg. Je kunt alle webinars terugkijken.

Webinars en bijeenkomsten

Masterclass

In 2022 startte voor bestuurders in de zorg de masterclassreeks Arbeidsmarkt & Werkgeverschap. Dit zijn korte thematische bijeenkomsten met inspirerende sprekers van binnen en buiten de zorgsector.

Contact en meer informatie

Heb je een vraag, suggestie of wil je iets delen? Meer weten over dit programma? Dan horen we dat graag! Je kunt bellen naar Willie Vermeulen (programma-ondersteuning) via telefoonnummer 06 23 75 90 03. Of mail naar: Arbeidsmarkt@nvz-ziekenhuizen.nl. We nemen dan zo snel mogelijk contact op.  

Praat mee op NVZ Kennisnet

Werk je bij een ziekenhuis of andere organisatie die lid is van de NVZ? Doe dan mee aan NVZ Kennisnet. Hier kun je je kennis en ervaringen delen met collega’s. Je vindt er onder andere goede voorbeelden van slimmer werken of samenwerken in netwerken.

NVZ Kennisnet

Nieuwsbrief Arbeidsmarkt en Werkgeverschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, en ontvang het actuele nieuws in je mailbox. Met informatie over bijeenkomsten, tools en goede voorbeelden.

Schrijf je in

Over ons

Het programma Arbeidsmarkt en werkgeverschap is van de NVZ en haar leden samen. Vanuit de NVZ is een programmateam verantwoordelijk voor de activiteiten van het programma! Nieuwsgierig wie wij zijn?

Ontmoet het team