
Zomerstages bij Bernhoven gaan zevende seizoen in
Goede voorbeelden Verklaring VAZ: Bernhoven in Uden
In de Verklaring Versterking Arbeidsmarkt Zorg hebben de leden van de NVZ afspraken gemaakt over drie doelen. Het gaat om 10% meer behoud van medewerkers, 10% meer stageplaatsen en opleiden volgens de FZO-ramingen. Hoe doe je dat? En wat werkt goed, of juist niet? In deze rubriek voor HR-managers gaan we langs bij verschillende leden. Deze keer: het Noord-Brabantse Bernhoven, waar ze met succes ook de zomerperiode benutten voor stages.

Het klinkt bijna als een hitserie van een streamingdienst: Bernhoven in Uden werkt al sinds 2019 met zomerstages. Dat heeft voordelen voor de opleiding, de student en zeker ook voor het ziekenhuis. Het concept verspreidt zich als een olievlek over de regio. En wie weet straks ook in de rest van het land.
“De opleidingen verpleegkunde leiden op voor patiëntenzorg die 365 dagen per jaar geleverd wordt. Waarom zouden stagiaires dan maar veertig weken per jaar stage kunnen lopen?” Voor manager opleidingen Sjan van Roosmalen is dit geen vraag. Gezien de grote behoefte aan stageplaatsen om personeelstekorten zoveel mogelijk voor te blijven, vindt zij het volkomen logisch dat opleidingen gebruik maken van de stagemogelijkheden in de zomerperiode. “Maar voor de opleidingen waarmee het Bernhoven samenwerkt voor de zomerstages – het Koning Willem I College en de Hogeschool Arnhem Nijmegen – betekende het destijds wel een hele omschakeling.” Op beide opleidingen was er een flinke lobby nodig: “De zomer is normaal een lesvrije periode, waarin weinig medewerkers aanwezig zijn”, legt Hanneke Peters, projectleider vergaande samenwerking bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), uit: “Er waren dus docenten nodig die in de zomer door wilden werken. Maar voor sommigen blijkt dit juist een uitkomst: zij kunnen buiten het drukke hoogseizoen op vakantie.”
Meer ruimte voor begeleiding
Suzette van de Graaf werkt als praktijkbegeleider bij Bernhoven. Zij benoemt als voordeel voor de stagiaires: “Omdat er in de zomer minder stagiaires zijn, is er meer ruimte en aandacht om ze te begeleiden. Ze kunnen ook meekijken met onderzoeken.” Iza Blommers, vierdejaarsstudent van het Koning Willem I College, herkent dit maar al te zeer: “Ik ben afgelopen zomer begonnen als stagiaire, en toen waren we met minder dan tien stagiaires. Nu, tijdens de reguliere stageperiode, begeleidt mijn praktijkbegeleider denk ik wel dertig studenten.”
Geen studievertraging
Er zijn meerdere redenen waarom een student in de zomer stage komt lopen. Peters, van de HAN: “De stages in de zomer kunnen in sommige gevallen het verschil maken tussen wel of geen studievertraging voor een student. In leerjaar twee moeten de studenten binnen een bepaalde onderwijseenheid een stage van acht weken doen. Dit bieden we op maat gesneden een keer extra aan in de zomer. Of de student heeft in een vorige stage niet alle opdrachten afgerond. Soms heeft een student nog persoonlijke leerdoelen om aan te werken, zoals moeite om voor zichzelf op te komen.” Praktijkbegeleider Van de Graaf noemt een voordeel voor de stagiaires dat hiermee samenhangt: “Als zomerstagiaire zit je goed op het netvlies van de leidinggevenden en collega’s. Men zíet je.”
Eerste keuze
Voor Blommers betekende de zomerstage dat ze op de afdeling van haar eerste keuze terecht kon: “De couveuse- en kraamafdeling. Omdat er minder stagiaires zijn in de zomer, heb je meer kans om je voorkeur gehonoreerd te krijgen. Ik zit nu in mijn vierde jaar en sinds kort weet ik dat ik volgend studiejaar verloskunde mag gaan studeren, daar kijk ik erg naar uit.” Tot die tijd maakt ze eerst haar veertig weken stage af. En zodra haar BIG registratie in orde is, kan ze – tot haar vervolgopleiding start – betaald aan de slag in het Bernhoven. Dat brengt het gesprek op geldzaken, en het feit dat de zomerstagiaires bij Bernhoven een dubbele stagevergoeding ontvangen. Dat komt aardig in de buurt van een bijbaantje in de zomerperiode. “Bovendien krijgen ze bij ons de reiskosten vergoed op basis van openbaar vervoer”, vertelt Van Roosmalen. “Want hun studenten-OV is niet geldig in de zomer. We hebben daarvoor wel gelobbyd bij DUO, maar dat is vooralsnog zonder succes. Dat zijn van die bureaucratische dingen, die horen er helaas ook bij. Wij betalen als Bernhoven daarom de reiskosten zelf.”
Dezelfde flow
Voor Bernhoven zitten er zeker ook voordelen aan de zomerstages. “Als begeleiders blijven we op deze manier het hele jaar in dezelfde flow zitten”, noemt Van de Graaf: “Het hoort bij ons werk. Toen we in de zomer nog geen stagiaires hadden, hadden we aan het begin van het studiejaar altijd een enorme piek met nieuwe studenten, wel zestig tegelijk. En dat terwijl het dan al een hectische periode is, omdat er dan ook relatief veel nieuwe collega’s starten. Maar uit het vaste team zijn nog collega’s op vakantie.” De HAN heeft het concept van de zomerstages inmiddels dusdanig omarmd dat ze het ook georganiseerd hebben met andere zorginstellingen, vertelt Peters: “Flexibel onderwijs is één van de belangrijke ambities bij de HAN. We willen studenten meer mogelijkheden geven om het onderwijs aan te laten sluiten bij hun persoonlijke ambities en ontwikkeling. De zomerstage is daar een voorbeeld van.”
Krachten bundelen
Als de voordelen voor opleidingen, studenten en ziekenhuizen zo evident zijn, waarom is het dan eigenlijk nog een relatief onbekend fenomeen? Dat heeft Van Roosmalen zich ook wel eens afgevraagd: “Elders in het land zeggen de scholen dat het niet mag. Maar er staat nergens in de wet dat het verboden is om in de zomer je zorgplicht op je te nemen. Ik vind: als opleiders en instelling leiden we samen op.” Peters sluit zich daarbij aan: “Als hogeschool werken we nu nog in vaste lesperiodes waarbij in de zomerperiode veel activiteiten stil liggen. Maar de zomerstage laat zien dat het kan én voordelen biedt om het jaar rond mogelijkheden te bieden.” Ze wijst tot slot ook nog op het grotere plaatje: “De zorg in Nederland verandert, dus hebben we zorgprofessionals nodig die flexibel zijn en zich kunnen blijven ontwikkelen voor de zorg van vandaag en morgen. Dit bereik je alleen als onderwijs, onderzoek én het werkveld de krachten bundelen.”
Meer goede voorbeelden
Ga voor meer goede voorbeelden van de Verklaring VAZ naar de pagina 'Verklaring Versterken Arbeidsmarkt Zorg' op deze website.
Heb je ook een goed voorbeeld? Mail naar arbeidsmarkt@nvz-ziekenhuizen.nl