VIPP 5 Jaaroverzicht 2021 - deel 2

VIPP

Het afgelopen jaar kwamen de VIPP 5-instellingen uit de startblokken. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat de eerste deadline nadert. Op 30 september 2022 moeten instellingen in staat zijn om digitaal gegevens beschikbaar te stellen aan de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) van de patiënt, conform het MedMij Afsprakenstelsel. Om VIPP 5-deelnemers zo goed mogelijk voor te bereiden, organiseerden de programmateams van NFU, NVZ en ZKN een groot aantal (vooral online) bijeenkomsten en stelden verschillende handvatten op ter ondersteuning. De basis voor het VIPP 5-programma is het afgelopen jaar gelegd, zodat we met volle kracht vooruit kunnen in 2022. Hieronder volgt deel 2 van het jaaroverzicht.

Terugblik

Rapport analyse hergebruik BgZ - VIPP 5 module 3 

Naar aanleiding van signalen vanuit het veld over de aansluiting bij het primaire zorgproces van module 3 van de VIPP 5 regeling heeft het VIPP 5-programmabureau samen met het ministerie van VWS verzocht om een nadere analyse naar het overnemen van zes secties van de BgZ. In de periode maart tot juli 2021 is een analyse uitgevoerd, waarna een werkgroep deze heeft meegewogen. De resultaten van de analyse zijn in een rapport opgeleverd en getoetst bij de klankbordgroep VIPP 5, het CMIO-netwerk, de Federatie Medisch Specialisten en EPD-leveranciers. Belangrijkste conclusie uit het rapport: stel het aantal over te nemen secties bij van zes naar drie secties en verplicht de volgende secties voor overname: allergieën, klachten & diagnoses en behandelrestricties. Het rapport is aangeboden aan het ministerie van VWS met het verzoek om de VIPP 5-regeling aan te passen.

VIPP 5-regeling aangepast 

De VIPP 5-regeling is aangepast op twee normen. Deze aanpassingen zijn gepubliceerd in de Staatscourant op 17 november 2021. De aanpassingen van de VIPP 5-regeling betreffen zowel module 1 als module 3. In module 1 is de berekening van het percentage gebruikers van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) gewijzigd. Bij module 1 worden kinderen tot 16 jaar uitgesloten bij de berekening voor het PGO-gebruik. De wijziging in module 3 heeft betrekking op de verplichting van het aantal secties van de Basisgegevenset Zorg (BgZ) voor hergebruik. Uiteindelijk willen we binnen de zorg in Nederland alle relevante medische gegevens volledig kunnen uitwisselen en hergebruiken. Met de uitwisseling van de volledige BgZ en de mogelijkheid tot hergebruik van de drie genoemde BgZ-secties zetten we met VIPP 5 een eerste stap in die richting. 

Technische randvoorwaarden 

Voor het gestructureerd uitwisselen van medische gegevens moet er een allereerst een snelweg komen voor de verschillende systemen, én moeten data uitwisselbaar zijn. Dit vraagt niet alleen technische aanpassingen maar ook heldere afspraken en overeenstemming over de wijze waarop dat gebeurt. Hier werken we gedurende de looptijd van VIPP 5 continu aan. De eerste producten daarvoor zijn opgeleverd, zoals de Informatiestandaard BgZ.

Gebruikersbijeenkomsten met EPD-leveranciers 

Samen met de EPD-leveranciers organiseren wij gebruikersbijeenkomsten. Tijdens deze gebruikersbijeenkomst worden deelnemende instellingen bijgepraat over de laatste ontwikkelingen van het VIPP 5 subsidietraject en deelt de leverancier een update over het project waaronder de laatste status en voortgang met betrekking tot de VIPP modules. Ook kunnen instellingen met elkaar gedachten en ervaringen uitwisselen.  

Om de EPD-leveranciers goed te informeren over de ontwikkelingen van het VIPP 5 programma ontvangen zij maandelijks een nieuwsbrief. Daarnaast heeft de leveranciersmanager van het VIPP 5-programmabureau nauw contact met de verschillende leveranciers en externe partijen zoals MedMij en VZVZ.

Pilots met behulp van Twiin

Module 3 van VIPP 5 gaat over gegevensuitwisseling tussen instellingen. De ambitie van VIPP 5 is landelijke uitwisseling. Om die te realiseren adviseren we deelnemende instellingen daarvoor gebruik te maken van het Twiin Afsprakenstelsel. Om het Twiin afsprakenstelsel in de praktijk te beproeven en wat daarvoor nodig is is een aantal pilots gestart voor het uitwisselen van de BgZ via het Twiin afsprakenstelsel. De eerste pilot met de Sint Maartenskliniek ging eind van het jaar van start.

Leren van andere VIPP-programma's 

Eén van de andere VIPP-programma's is VIPP OPEN, het programma dat gegevensuitwisseling tussen huisarts en patiënt stimuleert. VIPP OPEN ging in 2021 live met het openstellen van het medisch dossier voor patiënten en beschikbaar stellen van gegevens aan PGO’s. We hebben dit op de voet gevolgd en leerden dat veelvuldig en intensief testen nodig is. Deze lessen namen we mee voor module 1 van VIPP 5 waarin gegevensuitwisseling met PGO’s mogelijk gemaakt moet worden. Inmiddels zijn we samen met MedMij begonnen om het kwalificeren voor PGO-uitwisseling te verbeteren. 

Landelijke samenwerking 

Naast de VIPP-programma’s lopen binnen de zorg in Nederland andere programma’s en initiatieven om gegevensuitwisseling te bevorderen. Om uitwisseling op landelijke schaal mogelijk te maken, is veel samenwerking en afstemming nodig. Afgelopen jaar hebben we de afstemming met een aantal belangrijke spelers in het zorgveld actief opgezocht. Hieruit zijn goede samenwerkingsverbanden en -afspraken ontstaan, zoals met het ministerie van VWS, MedMij, de Federatie Medisch Specialisten, het programma Twiin, Mitz en Zorgadresboek.

Congres 16 december 

Op 16 november vond het online congres ‘Eenduidig zorginformatie registreren voor hergebruik’ plaats. Met talks over pakken en T-shirts, over dataregistratie, hergebruik van data, visies en valkuilen. Met steeds in het achterhoofd dat dit alles geen doel op zich is, maar stappen op weg naar betere zorg. Het congres, georganiseerd door VIPP 5 en Registratie aan de Bron, draaide om het eenduidig registreren van zorginformatie voor hergebruik. Want goede registratie aan de bron draagt bij aan hergebruik van gegevens en aan een lagere administratielast in het zorgproces. Verschillende sprekers gingen in op het onderwerp. Ze waren eensgezind over de ambitie voor 2030: één communicatiestijl, één codestelsel, en landelijke uitwisseling. Eén spreker zei: “Maar laten we vooral niet alles tegelijk willen doen, stapje voor stapje.” 

2022

2022 zal vooral in het teken staan van het behalen van de deadline van module 1, op 30 september. Dan moeten instellingen in staat zijn om minimaal de BgZ en correspondentie beschikbaar te stellen aan de PGO van de patiënt, conform het MedMij-afsprakenstelsel. Bovendien moet 5 procent van de patiënten gebruik maken van een PGO. Om instellingen te helpen de doelstellingen te behalen, ontwikkelt VIPP 5 allerlei instrumenten. Er komt een animatie gericht op zorgverleners, want ook zij moeten weten wat hen te wachten staat. We gaan verder met bijeenkomsten organiseren, zowel voor projectleiders als voor communicatieadviseurs. We zullen podcastgesprekken blijven voeren, ter inspiratie en om zicht te bieden op wat gegevensuitwisseling kan betekenen voor de zorg in de toekomst na afronding van VIPP 5. Want het doel van VIPP 5 is niet het afronden van de modules, maar digitale gegevensuitwisseling inbedden in de manier van werken van iedereen in jouw instelling.

Lees meer over