
Denk mee, doe mee met de IZA-routekaart digitalisering!
"De algemene opdracht voor ons allemaal is duidelijk: gewoon dóen, waar dat al kan! Denk mee, doe mee, laten we dit samen doen." Met die woorden besloot Machteld van Duijne van de NVZ de derde bijeenkomst rond de IZA-digitaliseringsroutekaart voor de medisch-specialistische zorg. Eerder had ze al de noodzaak van de bijeenkomst uiteengezet. "In het Integraal Zorgakkoord (IZA) staan 95 afspraken over digitalisering. Dat is heel ingewikkeld, want waar moet je beginnen en wat loopt er allemaal al? Daarom hebben we succesvol gelobbyd voor meer focus en is in januari vorig jaar het IZA Uitvoeringsakkoord digitalisering afgesloten met drie hoofdthema’s: eenheid van taal, generieke functies en een landelijk dekkend netwerk."
Ze vervolgde: "Dat klinkt overzichtelijk, maar er gaat veel onder schuil. En niet alles is evenzeer uitgekristalliseerd. Sommige ontwikkelingen bestaan alleen nog maar in een beleidsmatig kader, andere worden al beproefd in de praktijk. Daar gaat het vandaag over. We gaan van beleid naar praktijk. Hoe kunnen we de routekaart zo concreet mogelijk maken? Waar kun je al mee aan de slag?"

De IZA-routekaartbijeenkomsten worden halfjaarlijks georganiseerd om de voortgang van deze routekaart te bespreken en de routekaart zo nodig te actualiseren. Dat gebeurde dit keer met zo’n 150 vertegenwoordigers van onder meer ziekenhuizen, umc’s, branche- en beroepsorganisaties en leveranciers. De organisatoren zijn de NVZ | Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, NFU - Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra , ZKN - Zelfstandige Klinieken Nederland, Federatie Medisch Specialisten, het Ministerie van VWS, VZVZ en Nictiz.
Spoed en te weinig informatie
Peter den Hollander, CMIO en orthopedisch chirurg in het Haaglanden Medisch Centrum, en Florian van Hunnik, CNIO in het OLVG verzorgden als dagvoorzitters de plenaire aftrap. Den Hollander liet een afbeelding van een aanstormende ambulance zien. "Dit staat voor spoed, voor urgentie, maar ook voor: niet weten wat voor een patiënt eraan komt. Tegenwoordig krijgen we wel wat informatie uit de ambulance, maar als er geen dossier is van de patiënt en geen familie, dan is het praktijk dat een arts die op dat moment niet direct betrokken is bij he proces, op zoek gaat naar gegevens over die patiënt."
En dat kan tot oncomfortabele situatie leiden, vertelde den Hollander. Hij gaf drie voorbeelden uit zijn dagelijkse praktijk van alleen al afgelopen week. Zo kwam er een patiënt op de SEH die al in de ambulance gereanimeerd werd. Pas in het ziekenhuis werd duidelijk dat er voor deze patiënt een niet-reanimeerbeleid was afgesproken. Of de comateuze patiënt zonder familie, van wie pas na vier dagen een medicatieoverzicht achterhaald kon worden. Kostbare dagen, waarin hij zijn noodzakelijke antivirale medicatie niet kreeg. Een buitenlandse patiënt die de Nederlandse taal niet machtig was, bleek een besmettelijke ziekte te hebben die ook voor zijn zorgverleners risico’s met zich meebracht. Hij werd al een paar dagen zonder speciale beschermingsmiddelen verpleegd.
Gebrekkige overdracht staat goede zorg in de weg
CNIO Florian van Hunnik maakte duidelijk hoe ook in zijn discipline een gebrekkige overdracht van zorggegevens, goede zorg in de weg staat. Was de kwetsbare oudere dame die binnenkwam, altijd al minder mobiel? En ze oogt wat suf, is dat haar normale toestand of is er sprake van een delier? "Vroeger had zo’n patiënt vaak een map van de thuiszorg op haar buik waar alles in stond. Zo’n map, maar dan digitaal, zou enorm helpen om het puzzeltje te leggen."
Plenair: zes onderwerpen centraal
Na het plenaire gedeelte stonden er zes onderwerpen centraal: SNOMED in de praktijk, Implementatie van generieke functies, Identificatie & Autorisatie, het Landelijk Dekkend Netwerk, Medicatieoverdracht en Beeldbeschikbaarheid. Door al deze thema’s speelt ook nog de Nederlandse Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg (Wegiz) en de Europese wet European Health Data Space (EHDS). Elk sessie kreeg in het afsluitende plenaire gedeelte een terugkoppeling.
Lees de inhoud van de terugkoppelingen in het artikel over de bijeenkomst in de Kennisnetgroep Gegevensuitwisseling.