Tweede Kamer wil gegevensuitwisseling in de zorg verbeteren

Nieuws
Zuyderland MijnIBD-coach

De Tweede Kamer heeft unaniem ingestemd met de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Het doel van de wet is het verbeteren van de informatievoorziening tussen zorginstellingen. Daarnaast willen de Kamerleden dat de regering haast maakt met de invoering van de opt-out voor de acute zorg. Ook stelt de Tweede Kamer eisen aan de manier waarop gegevensuitwisseling in de zorg plaatsvindt. 

Dit zijn enkele conclusies van het debat en de stemmingen in de Tweede Kamer over de Wegiz. Voorafgaand aan het debat vroeg de NVZ aandacht voor de benodigde investeringskracht van zorgaanbieders rondom gegevensuitwisseling. Samen met de NFU en ZN pleiten wij bovendien voor een snelle invoer van het opt-outsysteem voor de acute zorg. Medische gegevens worden dan gedeeld tussen zorgverleners van de patiënt, tenzij de patiënt ervoor kiest en aangeeft dit niet te willen. Deze oproep kreeg een vervolg in de Kamerbehandeling.

Gegevensuitwisseling acute zorg

In het Integraal Zorgakkoord is afgesproken dat VWS een wetsaanpassing voorbereidt waarmee het mogelijk moet worden om voor de acute zorg gegevens via een ‘geen-bezwaar’-systeem sneller beschikbaar te stellen. De Tweede Kamer steunt deze lijn en verzocht de minister via een motie van de VVD om uiterlijk in het voorjaar van 2023 te komen tot een wettelijke verankering. 

Ziekenhuissector vitaal

Kamerleden hebben ook enkele voorstellen aangenomen die toezien op de kwaliteit en eisen van de gegevensuitwisseling. Zo willen Van den Berg (CDA) en Hijink (SP) dat er zo veel mogelijk gewerkt wordt aan de hand van open en waar mogelijk internationale standaarden. Op voordracht van het CDA wil de Kamer ook dat de ziekenhuissector, met het oog op de gegevensuitwisseling, als vitale sector wordt aangewezen. Dit geeft de Rijksoverheid de mogelijkheid maatregelen te kunnen treffen die het risico op een eventuele crisis verkleint. 

Investeringskracht

De Tweede Kamer brak ook een lans voor de benodigde investeringsagenda voor de digitalisering in de zorg. Op voortouw van GroenLinks en het CDA constateert de Kamer dat de invoering van de Wegiz leidt tot grote kosten voor zorgaanbieders. De Kamer verzoekt de regering daarom in overleg met zorgaanbieders te komen tot financieringsmogelijkheden die vertraging van de implementatie van de Wegiz voorkomen.

Vervolg

Na de Tweede Kamer moet nu ook de Eerste Kamer zich over de Wegiz uitspreken. Daarnaast gaat VWS aan de slag met de interpretatie en uitvoering van de aangenomen moties en amendementen. De NVZ zal de vinger aan de pols houden bij de verdere behandeling van de Wegiz en de gevolgen hiervan voor de ziekenhuissector. 

Lees meer over