Stappenplan voor samenwerken met zorgreservisten

Nieuws

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vanuit die gedachte heeft de NVZ samen met de Nationale Zorg Reserve (NZR) een stappenplan gemaakt voor het inschakelen van zorgreservisten in crisistijd. Op 19 september, de Dag van de Nationale Zorgreserve, komt het stappenplan online beschikbaar.

Eerder dit jaar sloten de NVZ en de Stichting Extra ZorgSamen een convenant over de Nationale Zorgreserve (NZR). Voor de NVZ is het belangrijk dat de zorg tijdens noodsituaties, zoals een pandemie, klimaatcrisis of conflict, altijd doorgaat. De NZR draagt hieraan bij. Dit is een landelijk netwerk van zorgreservisten die paraat staan om zorgorganisaties te ondersteunen in geval van crisis, als zij kampen met een tijdelijke hulpvraag en capaciteitsproblemen. 

Coronapandemie

Veronique Esman, directeur NVZ: “Door de coronapandemie hebben we geleerd hoe belangrijk het is om je voor te bereiden op een crisis. Wij willen bijdragen aan die voorbereiding door samen te werken met de Nationale Zorgreserve. Met het stappenplan ondersteunen we onze leden bij de inschakeling van zorgreservisten. Natuurlijk hopen we dat dit heel lang niet nodig zal zijn en dat we met eigen medewerkers de continuïteit van zorg kunnen garanderen.”

Bijspringen

Charlotte de Schepper, bestuurder Stichting Extra ZorgSamen: “In het stappenplan die de NVZ met NZR voor de inzet van de zorgreservisten heeft ontwikkeld, zie je op één pagina duidelijk samengevat hoe wij in crisistijd praktisch met elkaar samenwerken zodat de zorgreservisten snel bij kunnen springen zodra het nodig is. Door als zorgorganisatie hier nu vast kennis van te nemen en de crisisprocessen daarop aan te passen, bereiden we ons samen goed voor op eventuele noodsituaties.”

Hilde Dijstelbloem
Op 19 september is het de Dag van de Nationale Zorgreserve. Hilde Dijstelbloem, voorzitter Raad van Bestuur van ZGT (Almelo/Hengelo), ontving die dag het eerste exemplaar van de stroomversneller over de succesvolle inschakeling van zorgreservisten. Tijdens de coronapandemie werkte haar ziekenhuis samen met zorgreservisten via de Nationale Zorgreserve. De ervaringen van ZGT zijn verwerkt in de stroomversneller.

Ervaringen ZGT

Het stappenplan helpt HR-afdelingen van NVZ-leden bij het inschakelen van zorgreservisten in tijden van crisis. Deze stapsgewijze aanpak scheelt veel tijd en uitzoek- en regelwerk. Ook staat erin welke factoren bijdragen aan het effectief inschakelen van zorgreservisten. Bijvoorbeeld het duidelijk afspreken van verwachtingen en de afstemming met het team waar de zorgreservist komt te werken. Bij het maken van de stroomversneller zijn de ervaringen benut van ZGT in Almelo. Dit ziekenhuis heeft tijdens de coronaperiode zorgreservisten ingeschakeld op een aantal afdelingen. 

Verlichting werkdruk

Door met zorgreservisten te werken, kunnen instellingen de continuïteit en kwaliteit van zorg waarborgen. Zorgreservisten verlichten de werkdruk van individuele (zorg)medewerkers. Zorgreservisten zijn bevoegd en bekwaam om in te springen en zorg te verlenen als er tijdelijk behoefte is aan extra professionele hulp bij crises. Ze hebben een zorgdiploma en relevante werkervaring.

Lees meer

 

Lees meer over