Stap vooruit in gegevensuitwisseling
Met module 3 van VIPP 5 werken we toe naar gegevensuitwisseling tussen instellingen onderling. De behaalde resultaten binnen de looptijd van VIPP 5 moeten bijdragen aan de langetermijnambitie om gegevensuitwisseling in de zorg op landelijke schaal te realiseren.
Op 11 november verzorgde VIPP 5 samen met Nictiz en VZVZ een sessie rondom dit thema tijdens de zogenoemde Working Group Meeting, een tweejaarlijks evenement van HL7 Nederland waar ontwikkelaars en architecten kennis uitwisselen. Deelnemers aan de sessie bespraken met elkaar wat nodig is voor landelijke gegevensuitwisseling en wat daarvan haalbaar is binnen de VIPP 5 termijn.
Één uitwisselstandaard
Een belangrijke conclusie was dat het voor de lange termijn wenselijk is te kiezen voor één uitwisselstandaard. Ervaringen tot nu toe laten zien dat met behulp van de uitwisselstandaard FHIR de beste resultaten worden gehaald.
Eenduidig registeren
Een andere constatering was dat correct en eenduidig registreren van groot belang is. Hiervoor is het nodig om heldere afspraken te maken over welke codestelsels gebruikt worden én om die codestelsels aan te scherpen.
Stap in de goede richting
Ontwikkelingen en programma’s die bijdragen aan digitale gegevensuitwisseling lopen niet altijd synchroon en daarom gaat het werken aan de langetermijnambitie door na afloop van VIPP 5. Ondertussen houden we gedurende de looptijd van VIPP 5 het vizier op de lange termijn en zetten de VIPP 5-instellingen alvast een flinke stap vooruit op de weg naar landelijke gegevensuitwisseling.