Luister naar de podcast over preventie en PGO’s
Digitalisering in de zorg heeft voordelen voor de patiënt én de zorgprofessional. Patiënten kunnen in de nabije toekomst het gesprek met de arts beter geïnformeerd kunnen voeren, dankzij de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Zorgprofessionals op hun beurt hebben er baat bij als ze patiëntgegevens op dezelfde manier vastleggen zodat ze beter met elkaar kunnen samenwerken. Dit vergezicht schetst bestuursvoorzitter Marjolein de Jong van Ziekenhuis Gelderse Vallei tijdens de podcast over preventie en VIPP 5.
“Ik ben echt wel een believer in PGO’s”, vertelt De Jong. “Als je mensen inzicht geeft in hun ziekte en gezondheid, snappen ze ook beter wat ze kunnen doen en dat ze dingen kunnen doen die bij hen passen. Vaak denken wij als dokters of zorgverleners nog vaak voor de patiënten over wat ze kunnen gaan doen, maar het is veel krachtiger als zij hun eigen keuzes kunnen maken. Daar moeten we wel hulpmiddelen voor kunnen bieden. Het nadeel is dat de gegevens in die hulpmiddelen vaak in onze systemen zitten. Als je dat op een goede en integrale manier aanbiedt aan patiënten, kunnen zij zelf de keuzes maken die hen verder helpen. Ik denk dat dat de weg is die we op moeten gaan.”
Op de vraag hoe digitalisering mensen met een lage sociaaleconomische positie gaat helpen, vertelt De Jong dat digitale vaardigheden belangrijk zijn. Niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgmedewerkers. “Sturen op digitale vaardigheden zou in de maatschappij aandacht moeten krijgen. Op scholen, binnen organisaties. De makers van PGO’s spelen daar ook een rol in. Zij zouden bij het ontwikkelen van PGO’s moeten kijken naar verschillende doelgroepen: de groep die graag meer wil en uitgebreide overzichten uit een systeem wil halen, en de groep voor wie alleen de essentiële informatie getoond wordt. Ook de vormgeving speelt een rol: intuïtief zodat een PGO gemakkelijk voor iedereen te gebruiken is.”
Samenwerken
Haar optimisme over de voordelen van digitalisering stopt niet bij patiënten. Ook voor zorgprofessionals zal er iets ten goede veranderen, zegt De Jong. Ze hoopt dat er door digitalisering meer eenheid van werken komt, zodat het ziekenhuis zorgprofessionals beter kan ondersteunen in hun werk. Zij ziet voor zich dat mensen eenduidiger gaan werken met elkaar, en dat zelfs klinische beslissingen beter ondersteund worden omdat de data eenduidig in de systemen zitten.
Verder verwacht zij dat zorgprofessionals makkelijker over de grenzen van ziekenhuizen heen kunnen samenwerken door digitale gegevensuitwisseling. De Jong wijst erop dat de systemen zowat per ziekenhuispoli apart ingericht zijn. “Dat betekent dat een polimedewerker heel lastig op een andere poli kan invallen. Ook al zouden ze willen, het wordt heel ingewikkeld want ‘ze doen daar dingen anders’.” Als gevolg hiervan wordt samenwerken binnen hetzelfde ziekenhuis in de huidige situatie niet bevorderd.
“Ik vind dat we heel goed naar de medewerkers moeten luisteren, waar ze nu tegenaan lopen. Want zij hebben nu last van die systemen. Ze hebben er last van dat dingen onoverzichtelijk zijn. Of dat ze in 5 verschillende systemen informatie moeten vastleggen. Als we die punten voor ze oplossen met een nieuw systeem en dat ook aantonen, dan krijgen we ze mee.”
Luister naar de podcast over preventie en PGO's.