#Hoe: Succesfactoren module 3: Revalidatie Friesland
Welke factoren dragen bij aan het succesvol afronden van module 3 van VIPP 5? In de reeks #Hoe blikken instellingen die inmiddels klaar zijn met module 3 terug, en delen zij hun tips en adviezen.
Rinze Smit is de functioneel beheerder van het zorginformatiesysteem van Revalidatie Friesland. Hij vertelt: “Wij gebruiken HiX en standaard content, en als je dan de documentatie en handleidingen van Chipsoft goed doorneemt, wijst module 3 zich eigenlijk vanzelf. Het is belangrijk dat je genoeg tijd vrijmaakt voor VIPP 5, dat je checkt of je alle documentatie van de leverancier goed hebt ontvangen, en dat je vervolgens alles goed inricht met alle betrokkenen. Je kunt daarbij ook veel leren van andere instellingen. Zo helpen wij nu zelf ook andere instellingen die nog met module 3 bezig zijn en vragen hebben.”
Zorgplatform en SNOMED
“Je hebt natuurlijk wel goede uitwisselingspartners nodig. Daarvoor konden we voortbouwen op bestaande samenwerkingen in de regio. Voor uitwisseling met een instelling die gebruikmaakt van een andere leverancier hadden we het voordeel dat Epic Care Everywhere van Medisch Centrum Leeuwarden een connectie had met Zorgplatform.
De audit hebben we met een aantal samenwerkende instellingen in één keer gedaan. Tijdens de audit liepen we nog wel onverwachts tegen een struikelblok aan: wij werkten nog niet met SNOMED, en dat is wel nodig om de diagnoses goed te kunnen reconciliëren. Het was even zoeken op de website van Nictiz, maar daarna was het gelukkig snel geregeld, en was de auditor tevreden.”
Inzien en reconciliëren
“We merken dat zorgverleners inmiddels regelmatig uitgewisselde gegevens inzien. Reconciliëren is nog niet heel gebruiksvriendelijk en dat wordt nog stukken minder gedaan. Op het moment dat we straks meer gegevens kunnen reconciliëren, verwacht ik zorgverleners deze mogelijkheid veel vaker zullen gebruiken. We vinden het belangrijk om op dit vlak voorop te lopen, zodat we de mogelijkheden alvast ingebouwd hebben en we klaar zijn voor de toekomst. Als we straks nog meer kunnen uitwisselen en hergebruiken, zal het echt meerwaarde krijgen.”