'Geef het groene estafettestokje door'

Nieuws

Een rijke oogst aan goede voorbeelden en ideeën om de duurzaamheid van ziekenhuizen te bevorderen: dat leverde de netwerkbijeenkomst voor duurzaamheidscoördinatoren van de NVZ op. Op 8 oktober kwamen ze bij elkaar in Utrecht, om elkaar te ontmoeten en te inspireren. Ook de thematrekkers van de Green Deal Duurzame Zorg waren erbij voor workshops en discussie. 

De middag begon met een pleidooi van NVZ-bestuurslid Joris Uges. In het dagelijks leven is hij bestuurder bij revalidatiecentrum Rijndam. In alle eerlijkheid vertelde hij dat verduurzaming bij hem nooit zo ‘top of mind’ was – tot hij de portefeuille duurzaamheid bij de NVZ kreeg. "Bij andere portefeuilles gaat het vaak om langlopende, ingewikkelde bestuurlijke kwesties. Bij duurzaamheid zijn er daarentegen ook al vele praktische oplossingen binnen handbereik. En vaak komen ze vanuit onze organisaties en vanaf de werkvloer. En dat stemt erg positief. Vanuit de NVZ stimuleren we leden om binnen de bestaande middelen te kijken wat wél kan, en niet te wachten op anderen. Ik zet me er samen met een groep gedreven bestuurders voor in om duurzaamheid in strategie en bestuurlijke besluitvorming op te nemen. En roep iedereen op om goede ideeën van anderen over te nemen.” Om die oproep zichtbaar te maken, introduceerde hij het ‘groene estafettestokje’: een symbool dat aangeeft hoe belangrijk het is om succesvolle voorbeelden van elkaar te kopiëren en door te geven. Via het NVZ Kennisnet is het mogelijk om kennis en voorbeelden te delen en worden bijeenkomsten georganiseerd voor leden om daar een verdere verdieping aan te geven. 

Bijeenkomst duurzaamheidscoördinatoren

Vijf thema’s 

Vervolgens waren er pitches over de vijf thema’s van de Green Deal Duurzame Zorg: gezondheidsbevordering, kennis en bewustwording, CO2-reductie, circulair werken en medicijnen. Voor elk thema is één partij over de volle breedte van de zorg actief als ‘thematrekker’. Vertegenwoordigers van de thematrekkers presenteerden de hoofdlijnen per thema en maakten duidelijk: waar staan we nu?   

Milieuthermometer  

Aansluitend was er een toelichting op de Milieuthermometer Zorg van het Milieuplatform Zorg. Een deel van de NVZ-leden hanteert deze thermometer al als instrument om de praktische kant van duurzaamheid zichtbaar te maken. De thermometer geeft inhoud aan de thema’s van Green Deal Duurzame Zorg. De methodiek is specifiek voor en door de zorg ontwikkeld en geeft een realistische, praktische route naar klimaatneutraal en circulair werken.  

Carrousel 

In de vorm van een carrousel gingen de deelnemers langs verschillende themahoeken. Daar gingen ze met elkaar in gesprek onder leiding van de thematrekker en een NVZ-medewerker. Bijvoorbeeld over: waar ben je trots op, waar wil je meer over weten, waarin zoek je samenwerking, wat kun je zelf bieden? Dit leverde veel inzichten, contacten, ideeën en verbeterpunten op. De komende tijd gaan de NVZ en de thematrekkers met deze opbrengst aan de slag.   

Samen werken aan groene zorg 

De NVZ werkt samen met NFU en met partijen aan de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Recent heeft de NVZ zich verbonden aan het NFU-programma Samen de zorg vergroenen’. Vorige maand was er een gezamenlijk congres over verduurzaming.  

Lees meer over