Bevindingen VIPPtathon vragen follow up
Afgelopen oktober vond de eerste VIPPtathon plaats waar zorginstellingen en leveranciers samen aan de slag gingen met gegevensuitwisseling. Tijdens dit event kwamen veel zaken naar boven die opvolging nodig hebben. Welke bevindingen zijn er zoal en hoe gaan we daarmee verder?
Aan de VIPPtathon in oktober deden ruim 50 zorginstellingen, 6 dienstverlener zorgaanbieders (DVA’s) en 8 PGO-leveranciers mee. In een connectathon-achtige setting testten zij real time de uitwisseling van gegevens (Basisgegevensset Zorg en correspondentie) tussen instellingen en persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). Op deze manier konden fouten in de uitwisseling direct worden opgespoord en genoteerd.
Bevindingen
VIPP 5 organiseerde dit event samen met Stichting MedMij, Nictiz en VZVZ. In totaal zijn deelnemers bij het testen tegen 188 issues aangelopen. In meer dan de helft van deze issues was er sprake van gegevens die wel beschikbaar waren in de dossiers, maar niet werden verstuurd door de DVA of niet werden getoond door de PGO. In ongeveer 15 % van de gevallen kwamen de gegevens niet juist over in een PGO. Daarnaast deden zich nog fouten voor zoals dubbelingen en verkeerde vertalingen. Denk hierbij aan het niet of foutief tonen van bijvoorbeeld een huisnummer, telefoonnummer of e-mailadres. Andere voorbeelden zijn medische verrichtingen uit het verleden die als geplande verrichtingen worden getoond of het niet kunnen lezen van vrije tekstvelden.
Follow up
Een team van specialisten is bezig om de gevonden issues te doorgronden en op te lossen. Van lang niet alle issues is namelijk duidelijk waar precies de oorzaak ligt. Marc van Dijk van Stichting MedMij: “In een ongelofelijk korte tijd hebben we belangrijke bevindingen in de gegevensuitwisseling boven tafel gekregen. Hierdoor kunnen we gezamenlijk verbeteren en zorgen dat patiënten straks medische gegevens van hun ziekenhuis of kliniek op kunnen halen in een PGO.” Het streven is om zo veel mogelijk bevindingen voor de volgende VIPPtathon op te lossen. “We willen zoveel mogelijk hobbels wegnemen om te zorgen dat VIPP 5 –instellingen voor eind juni 2023 de 5 % PGO-gebruik kunnen realiseren”, aldus Marco Suppers van VIPP 5.
Tweede VIPPtathon
Omdat de VIPPtathon erg leerzaam was en de deelnemers een unieke gelegenheid bood om te kunnen testen, vindt op 20 januari 2023 een vervolg plaats.