Zorgpartijen maken einde aan schijnzelfstandigheid zzp’ers
Al geruime tijd wordt er gesproken over het terugdringen van het explosief gestegen aantal zzp’ers in de zorg. De toename van zzp’ers lijkt vaak gepaard te gaan met schijnzelfstandigheid. Het ministerie van VWS, Sociale zaken en Financiën verantwoordelijk voor de Belastingdienst, tekenen vandaag een overeenkomst met alle zorgpartijen waarin deze schijnzelfstandigheid tot het verleden gaat behoren.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), NFU, de ouderenorganisatie Actiz, Zorgthuis.nl, de Nederlandse ggz en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) praten al geruime tijd over de onwenselijke groei van het aantal zzp’ers in schijnconstructies.
Rechten en plichten
Schijnzelfstandige zzp’ers zijn duurder en zorgen voor ontevredenheid en discontinuïteit in instellingen. Het doel is om duidelijkheid te verschaffen over de rechten en plichten bij de inhuur van zzp’ers in de zorg. De handhaving op schijnzelfstandigheid wordt versterkt en verbeterd en moet voorkomen dat medewerkers ontslag nemen en vervolgens terugkeren als zelfstandige, zonder dat ze dat eigenlijk zijn. Het handhavingsmodel geldt vanaf 1 januari 2024.
Zzp’ers zeker nog welkom in de zorg
NVZ-vicevoorzitter Marjolein Tasche is erg tevreden met de afspraak om schijnzelfstandigheid een halt toe te roepen: "Dit is erg belangrijk nieuws voor iedereen in de zorg. Er gaat een einde komen aan de door te veel zzp’ers veroorzaakte scheefgroei op het gebied van kwaliteit, samenwerking binnen teams en kosten. Teams binnen onze ziekenhuizen kunnen zo weer meer in balans komen. Het werkplezier van de vaste collega’s neemt verder toe door minder werkdruk en daarmee blijft werken in ziekenhuizen en de algehele zorg aantrekkelijk.
Bovendien zien we meer en meer flexibele vaste werkvormen zoals het regionaal werkgeverschap van zorgpartijen. We hebben hier met alle zorgpartijen, de belastingdienst, SZW en VWS een zorgvuldige afweging gemaakt. Duidelijkheid is echt nodig. Zzp’ers zijn echt nog wel welkom, maar dan wel als echte zzp’er waarbij ze vooral worden ingezet bij ziekteverzuim, extreme drukte, een extra hoge zorgvraag en andere uitzonderlijke situaties. We weren zzp’ers niet, maar zien deze professionals als een belangrijke toevoeging aan onze vaste medewerker formaties."