
Tweede Kamer neemt Wet kwaliteitsregistraties zorg aan
De Tweede Kamer heeft afgelopen week de Wet kwaliteitsregistraties zorg aangenomen. Dit is een wijziging van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Hiermee zetten zorgaanbieders, registratiehouders en dataverwerkers een grote stap naar meer uniformiteit en centraal beheer van het kwaliteitsregistratielandschap.

De belangrijkste wijziging is dat Zorginstituut Nederland een openbaar register voor kwaliteitsregistraties gaat bijhouden. In het register worden alle kwaliteitsregistraties opgenomen waarvan is vastgesteld dat ze aan de gestelde wettelijke voorwaarden voldoen. Zo moeten registraties:
- Noodzakelijk zijn voor het leren en verbeteren van de kwaliteit van zorg
- Keuze-informatie bieden voor artsen en patiënten
- Zorgvuldig en veilig omgaan met data
Verplichte aanlevering volgens veilige standaard
Zorgaanbieders zijn verplicht de gegevens voor deze kwaliteitsregistraties aan te leveren. Gegevens worden hiervoor gepseudonimiseerd, zodat ze niet herleidbaar zijn naar patiënten. Voor alle registraties geldt dat er een wettelijke grondslag is om de gepseudonimiseerde gegevens te verwerken. Op deze manier krijgen zorgverleners en patiënten meer inzicht in de kwaliteit van zorg. Tijdens de stemming in de Tweede Kamer zijn nog een aantal aanpassingen aangenomen, waaronder een opt-out mogelijkheid voor patiënten.
Ondersteuning door IGC en DGC
Zorginstituut Nederland voert de regie op het proces. Daarnaast hebben de partijen van het Integraal Zorgakkoord de Inhouds-governancecommissie (IGC) en Data-governancecommissie (DGC) opgericht om regie te voeren op de inhoud en datastromen van kwaliteitsregistraties. Voor ziekenhuizen heeft de wetswijziging flinke impact op het verzamelen en aanleveren van kwaliteitsregistraties. Het Shared Service Center Data Governance (SSC-DG) zal zorgaanbieders daarom ondersteunen bij de implementatie van de Wet kwaliteitsregistraties zorg. Denk hierbij aan informatiebijeenkomsten, een standaardovereenkomst, handreiking en een servicedesk voor vragen.
De wet is nu aangenomen door de Tweede Kamer, en gaat vervolgens naar de Eerste Kamer. Pas daarna is duidelijk wanneer de wet in werking treedt.