Preventie centraal bij werkbezoek VVD-kamerlid Tielen aan Diakonessenhuis

Nieuws

“Je ziet ziekenhuizen verschuiven van ‘wij moeten patiënten behandelen’ naar een proactieve rol om te voorkomen dat mensen naar het ziekenhuis hoeven te komen. Daar hebben we vandaag heel leuke initiatieven van gezien.” VVD-Tweede Kamerlid Judith Tielen bracht eerder deze maand een werkbezoek aan het Diakonessenhuis in Utrecht. Het bezoek stond in het teken van preventie.

Judith Tielen en bestuurder John Taks in gesprek met zuster Ali, een 90-jarige diacones die al 72 jaar in het Utrechtse stadsziekenhuis werkt.

Fitkliniek

Judith Tielen liet zich in het Diakonessenhuis door zorgprofessionals bijpraten over de meerwaarde van preventie die zij dagelijks in de praktijk ervaren. Zo biedt de onlangs opgerichte Fitkliniek ondersteuning aan patiënten met atriumfibrilleren. Ze worden een half jaar lang intensief begeleid om hun leefstijl te veranderen, vertelden Esther van der Velden, programmamanager Vernieuwde Zorg en Marieke Verhagen, verpleegkundig specialist en betrokken bij de FitKliniek. Dat gebeurt door een multidisciplinair team waar onder meer fysiotherapeuten, diëtisten, psychologen en de verpleegkundig specialist in zitten. Patiënten worden individueel én in groepsverband begeleid en ondersteund met behulp van een speciale app.

Etalagebenen

Vaatchirurg Suresh Nagesser gaf een presentatie over de aanpak van claudicatio intermittens, ofwel etalagebenen. Deze aandoening kan vroegtijdig worden opgespoord met behulp van een eenvoudige test, nog voordat de patiënt klachten krijgt. Wanneer patiënten op tijd behandeld worden met medicatie, hulp krijgen bij het aanpassen van leefstijl én looptraining is een bezoek aan het ziekenhuis vaak niet nodig. Krijgen patiënten pas in een laat stadium van de ziekte de diagnose, dan zijn vaak ingrijpende en kostbare behandelingen nodig. In het ergste geval kan er sprake zijn van amputatie.

Klaar voor morgen

Tielen: “We willen de zorg betaalbaar, toegankelijk en van hoge kwaliteit houden terwijl de zorgvraag groeit. De vraag is dus: hoe moet de zorg van nu klaar zijn voor morgen? Dat betekent allereerst dat mensen zelf bewuster en verantwoordelijker moeten leven. Daaromheen staat dan een team van professionals die hen daarbij helpt.

Als je aan de gemiddelde Nederlander vraagt wat preventie betekent, zal het antwoord zijn: niet roken, minder drinken, gezond eten en meer bewegen. Maar het is meer dan dat. Wat ik in de voorbeelden van het Diakonessenhuis heel interessant vond: preventie is hier toegespitst op de individuele patiënt, op zijn specifieke omstandigheden. Daar geloof ik in. Dat gold zowel voor het voorbeeld van de Fitkliniek als dat van het vaatlijden. Geen betutteling, maar een op jouw situatie toegespitste interventie.”

Afbeelding
Judith Tielen en bestuurder John Taks in gesprek met zuster Ali, een 90-jarige diacones die al 72 jaar in het Utrechtse stadsziekenhuis werkt.
Judith Tielen en bestuurder van het Diakonessenhuis John Taks in gesprek met zuster Ali, een 90-jarige diacones die haar werkzame hele leven als verpleegkundige in het Diak werkte en zich daar nog steeds 3 ochtenden per week als vrijwilliger inzet. Daardoor werkt ze al 72 jaar in het Utrechtse stadsziekenhuis.
Lees meer over