GHZ en LUMC testen succesvol de TA Notified Pull, een nieuwe standaard

VIPP

Het Groene Hart Ziekenhuis en het Leids Universitair Medisch Centrum hebben samen met hun leveranciers Nexus en ChipSoft de Technische Afspraak Notified Pull met succes getest: de ziekenhuizen hebben elkaar een verwijzing gestuurd en konden in hun eigen EPD de Basisgegevensset Zorg en een verwijsbrief ophalen en verwerken. Daarmee kan geconcludeerd worden dat het mogelijk is om met behulp van de TA Notified Pull gestructureerde gegevenssets tussen zorginfrastructuren beschikbaar te stellen. Zo kunnen zorginfrastructuren aan elkaar worden gekoppeld, waardoor opschaling van gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid mogelijk wordt.

Technical Agreement Notified Pull

Zorggegevens uitwisselen tussen verschillende zorgaanbieders

Een jaar geleden, in juli 2023, hebben het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de handschoen opgepakt om samen met hun leveranciers Nexus en Chipsoft de generieke Technische Afspraak (TA) Uitwisselpatroon Notified Pull te testen. De TA Notified Pull is een manier om zorggegevens uit te wisselen tussen verschillende zorgaanbieders. De TA is generiek van opzet en is toe te passen op verschillende gegevensuitwisselingen. De TA Notified Pull is tot stand gekomen in een proces van co-creatie en review van verschillende zorgaanbieders en meerdere leveranciers.

TA NP beproeven met de Basisgegevensset Zorg

Het GHZ en LUMC hebben samen met hun leveranciers de TA Notified Pull beproefd. Beide leveranciers hebben de specificaties ingebouwd en uitgeleverd aan de twee ziekenhuizen. In de testomgevingen van het GHZ en LUMC is de werkwijze van het versturen van een notificatie en het ophalen van de BgZ en correspondentie beide kanten op getest. Dit is getest met eindgebruikers, die op deze manier zelf konden ervaren hoe het werkt en daardoor hun gebruikerservaringen konden inbrengen. Verder is met behulp van diverse hackathons gecontroleerd of de TA Notified Pull zo is opgesteld dat deze door verschillende organisaties onafhankelijk van elkaar tot een eenduidige implementatie leidt. 

Bevindingen

Een reumatoloog uit het ene ziekenhuis heeft een verwijzing verstuurd naar zijn collega in het andere ziekenhuis en vice versa. Beide artsen konden in hun eigen EPD de Basisgegevensset Zorg (BgZ) en een verwijsbrief als PDF/A ophalen en verwerken. Daarnaast is een positieve test uitgevoerd of ‘on demand’ losse zibs konden worden opgevraagd. Hiermee is de werking van de TA NP succesvol beide kanten op getest.

Het testen met eindgebruikers gaf inzicht in een aantal aandachtspunten op het vlak van zib-inrichting en usability (gebruiksvriendelijkheid). Zo is het nodig dat alle codelijsten, bijvoorbeeld voor de diagnoseregistratie, zijn ingericht. Doordat het in de informatiestandaard voor sommige gegevens is toegestaan om verschillende codelijsten te hanteren, is het voor de ontvangende zorgaanbieder van belang goed na te denken over hoe het systeem omgaat met wat het binnenkrijgt. Het geteste proces gaf eveneens aanleiding tot discussie hoe lang een BgZ (of losse zibs) en correspondentie mag worden opgevraagd, ná versturing van de notificatie. 

Verder zegt de TA Notified Pull niets over de status van de taak in de workflow tussen uitwisselpartners. Binnen de werkgroep TA Notified Pull (o.l.v. Twiin) wordt besproken hoe de TA Notified Pull hierop kan worden aangevuld, zodat het voor de eindgebruikers duidelijk wordt wanneer een verwijzing of overdracht is ontvangen, in behandeling is genomen en is afgerond. 

In de TA is geen afspraak gemaakt over een verfijnde adressering van de notificatie: de adressering ‘achter de voordeur’ moet verfijnder mogelijk zijn en niet eindigen ‘bij de voordeur’. Voor de pilot is de adressering ingericht op niveau van Poli Reumatologie in beide ziekenhuizen. Inmiddels is een concept TA voor deze verfijnde adressering beschikbaar. Deze TA moet nu worden beproefd en opgeschaald. 

De opvolging van de bevindingen worden opgepakt door Twiin, de leveranciers en de MSZ-koepels. 

Relatie met andere ontwikkelingen

De resultaten van de pilot dragen bij aan de benodigde opschaling die nodig is om te voldoen aan de Wegiz, de wet gegevensuitwisseling in de zorg, welke in april 2023 unaniem is aangenomen. De Wegiz kent vijf geprioriteerde gegevensuitwisselingen. De publicatiedatum van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) van de eerste geprioriteerde gegevensuitwisseling, de BgZ, staat gepland in 2025. Een jaar na publicatie moeten zorgaanbieders en leveranciers hieraan voldoen. 

In andere sectoren wordt eveneens gewerkt aan gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid. Daarin heeft de zogenoemde zorgviewer een rol. Met een zorgviewer kan bij een ander zorgverlener zorggegevens worden bekeken, maar niet worden overgenomen om het eigen dossier volledig te maken. Dit laatste is een groot verschil met wat in de pilot is beproefd: zorggegevens overhalen en overnemen in het eigen dossier (scope VIPP 5 is hierbij leidend, te weten: diagnose, allergie en behandelaanwijzing). 

Het vervolg

Uit de resultaten van de pilot wordt de conclusie getrokken dat met behulp van de TA Notified Pull gestructureerde gegevenssets tussen zorginfrastructuren beschikbaar kunnen worden gesteld. Met de TA Notified Pull kunnen zorginfrastructuren aan elkaar worden gekoppeld. Daarmee kunnen we tot opschaling van gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid komen. 

Om gegevensuitwisseling tussen LUMC en GHZ duurzaam te ondersteunen en opschaling naar andere ChipSoft- en Nexus ziekenhuizen mogelijk te maken, is de vervolgstap voor beide leveranciers de beproefde functionaliteit productie klaar maken. Hierbij streven zij deze functionaliteit eind 2024 uit te leveren aan haar klanten.

Beide leveranciers zetten voor GHZ en LUMC de functionaliteit in productie. Omdat de routering van de notificatie ‘achter de voordeur’ nog niet in getest en ingericht over zorginfrastructuren heen, wordt gestart met opschalen naar productie met twee reumatologen in ieder huis, daarna naar de vakgroep reumatologie. Leerpunten uit deze kleinschalig opschaling worden meegenomen in verdere opschaling. 

 

Van de aanpak en bevindingen van de pilot worden een eindrapport opgesteld. Het eindrapport wordt publiekelijk gedeeld.

Lees meer over