AMS-afspraken over gezond en veilig werken goed nageleefd

Nieuws

De afspraken die tot doel hebben om medisch specialisten gezond en veilig aan het werk te houden, worden goed nageleefd. Het gaat om de regeling voor het afbouwen van nachtdiensten en de regeling over waarneming van collega's. Dat blijkt uit een enquête die in kaart brengt of werkgevers de regelingen goed uitvoeren. Tegelijk komen er verbeteringen voor duurzame inzetbaarheid naar voren.

2 medisch specialisten bekijken monitor

De enquête is onderdeel van een campagne die bij de totstandkoming van de vorige AMS is afgesproken. De enquête werd gehouden onder afdelingen HR en raden van bestuur. Tegelijkertijd hield de LAD/Federatie Medisch Specialisten een vergelijkbare enquête onder medisch specialisten. De uitkomsten stemmen overeen.

Visie op werk

Namens de NVZ reageert bestuurslid Eric Kroon op de uitkomst: “Het is prachtig om in de zorg te werken en tegelijk kan het ook intensief zijn. We vinden het belangrijk dat alle medewerkers zo gezond en veilig mogelijk hun werk kunnen doen. Daar zetten we ons al lange tijd voor in, ook nu weer tijdens de cao-onderhandelingen. Deze visie op werk geldt voor iedereen, ook voor specialisten, in alle fases van hun loopbaan. De uitkomsten van de enquête bevestigen zoals verwacht dat werkgevers zich houden aan de regelingen die specifiek bedoeld zijn voor goede arbeidsomstandigheden van medisch specialisten.”

De arbeidsvoorwaarden voor medisch specialisten in loondienst zijn vastgelegd in de AMS. Veilig en gezond werken is al tien jaar een thema in de AMS. De waarneemregeling en de afbouwregeling van nachtdiensten zijn in 2021 aan de AMS toegevoegd. 

Gezonde roosters

In de enquête is ook gevraagd naar roosteren, het goede gesprek met de werkgever over arbeidsomstandigheden en andere activiteiten voor duurzame inzetbaarheid van medisch specialisten. Een gezond rooster is bijvoorbeeld een randvoorwaarde voor gezond en veilig werken. In de praktijk is het maken van zo’n rooster vaak iets wat specialisten er zelf bij doen en ook zijn er tal van roostersystemen in omloop. Hierin is verbetering mogelijk en daar kan de werkgever bij helpen. Eric Kroon: “Het feit dat we aandacht geven aan deze onderwerpen, stimuleert werkgevers en specialisten om in gesprek te gaan over duurzame inzetbaarheid. De enquête heeft veel bruikbare tips en inzichten opgeleverd. Daar gaan we de komende tijd mee aan de slag.” 

Vervolgstappen

De NVZ en de LAD/FMS gaan de informatie uit de enquête benutten voor de verdere invulling van die campagne. Er komt er een gezamenlijke toelichting op de waarneemregeling en een handreiking voor het voorbereiden en voeren van het goede gesprek. Met deze handreiking is het de bedoeling om praktische tips te geven over vorm, inhoud en voorbereiding van het goede gesprek, maar ook algemene informatie over duurzame inzetbaarheid. Dat maakt het voor medisch specialisten makkelijker om de weg te vinden. Het is aan de raden van bestuur om actief in gesprek te gaan met de VMSD en de vakgroepen over de duurzame inzetbaarheid van medisch specialisten.

Infographic: bekijk hier de uitkomsten van de enquête (pdf)

Meer informatie over de campagne

Lees meer over