Samen beslissen

Hoe breng je samen beslissen in de praktijk? Welke stappen kun je zetten? Wat werkt, en wat werkt juist niet? De NVZ ondersteunt haar leden met de implementatie van samen beslissen door kennis en informatie te delen. Dat doen we deels via het landelijke programma Uitkomstgerichte zorg en via onze eigen kennisnetwerk Samen beslissen.

Wat is samen beslissen

Wat is nou precies samen beslissen? Willen patiënten dit eigenlijk wel? En kost het niet heel veel tijd? Haske van Veenendaal bespreekt in een minigastcollege de definitie van samen beslissen, en gaat hierbij dieper in op de feiten en fabels. Ook vertelt hij ons meer over hoe je aan de slag kunt met implementatie.  

Bekijk het minigastcollege

Praktijkvoorbeelden

Veel ziekenhuizen en categorale instellingen passen samen beslissen actief toe op de werkvloer, of zijn bezig dit te implementeren. Wat kunnen we leren van deze voorbeelden? De NVZ heeft voor het programma Uitkomstgerichte zorg meerdere praktijkvoorbeelden verzamelt. Je vindt de praktijkvoorbeelden in de kennisnetgroep Samen beslissen.

Bekijk de praktijkvoorbeelden

Campagne

Samen beslissen klinkt logisch, maar welke vragen stél je dan aan elkaar? De landelijke campagne Samen beslissen stimuleert patiënten en zorgverleners om met elkaar het goede gesprek aan te gaan, aan de hand van eenvoudige vragen. De campagne loopt tot eind 2022, en is overal in Nederland te zien. Ziekenhuizen en categorale instellingen kunnen ook zelf gebruik maken van de campagne. 

Meer weten over de campagne

Tools

Sluit je aan

Wil je meer weten over samen beslissen? Of wil je een vraag stellen aan collega’s? Sluit je aan bij de groep Samen beslissen op het NVZ Kennisnet.

Sluit je aan op NVZ Kennisnet
 

Contact
Afbeelding
Marjolijn van der Linden - van der Waals

Marjolijn van der Waals

beleidsadviseur
m.vanderwaals@nvz-ziekenhuizen.nl