Laatste ronde subsidieregeling om zeggenschap te versterken

Nieuws

Voor het vergroten van zeggenschap van professionals in de zorg stelt het ministerie van VWS subsidie beschikbaar. Met deze subsidieregeling kunnen organisaties in de zorg, jeugdzorg en het sociaal werk tot 50.000 euro aanvragen voor een actieplan waarmee ze de zeggenschap van hun medewerkers willen versterken. Op 18 november gaat de derde en laatste ronde open.

Roeyel Koldeweij
Roeyel Koldeweij, CNO en verplegingswetenschapper (rechts op de foto)

In ronde 1 en 2 zijn al meer dan 250 actieplannen gesubsidieerd. Een ziekenhuis dat al zo’n subsidie heeft aangevraagd en verkregen, is Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. Twee jaar geleden werd daar een plan gemaakt, met als doel om de invloed te vergroten die professionals krijgen én nemen als het gaat om hun eigen vak en op het maken van beleid. Roeyel Koldeweij, CNO en verplegingswetenschapper: “Dat doen we met ons programma ‘De beste stuurlui staan aan bed’, naar een mooie quote van een van onze collega’s. Met dat programma willen we de beroepsgroep blijven binden en boeien en continu de kwaliteit van zorg en veiligheid van onze patiënten verbeteren. We willen dat iedereen binnen de organisatie een meer gelijkwaardige stem heeft. De uitkomst van onze aanpak is dat de (gevoels)afstand tussen professionals en raad van bestuur kleiner wordt. En het is mijn doel om dat te helpen vormgeven.” 

Schakel

Volgens Roeyel en haar collega’s moet het steeds normaler zijn dat de verpleegkundige beroepsgroep bijdraagt aan nieuwe beleidspannen. “Als CNO wil ik ervoor zorgen dat de expertise van onze professionals wordt meegenomen bij het maken van besluiten. Ik ben daarom altijd, samen met de voorzitter van ons Verpleegkundig en Paramedisch Stafbestuur, onderdeel van ons Bestuurlijk Beraad. Daarnaast probeer ik ook op andere manieren een schakel te zijn tussen beroepsgroep en beleidsniveau. Gelukkig zie ik dat leidinggevenden, bestuurders en professionals zich daar steeds bewuster van zijn en wordt het steeds normaler dat professionals worden gehoord of vanuit eigen stem initiatieven oppakken. We hebben bijvoorbeeld inspraak bij de nieuwe koers van de organisatie en denken mee over huisvestingsvraagstukken.” Deze aanpak draagt eraan bij dat ideeën bottum up kunnen ontstaan en dat de beroepsgroep bijdraagt aan nieuwe beleidsplannen.

Ondersteuning

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen die ook een actieplan voor zeggenschap willen indienen, kunnen terecht bij het Landelijk Actieplan Zeggenschap (LAZ) voor hulp bij het schrijven en opstellen van de subsidieaanvraag. Organisaties die in de 1e of 2e ronde subsidie hebben ontvangen, kunnen geen aanvraag meer doen. 

  • Er is telefonische hulp beschikbaar gedurende de aanvraagperiode, via een bel-me-terugverzoek
  • Op 11 november is er een online bijeenkomst, om de inhoud van het plan nog scherper te maken.
  • Op 18 november is er een online vragenuur om alle inhoudelijke vragen over het plan aan een expert van het LAZ te stellen. 
  • Praktische informatie is te vinden op Zeggenschapindezorg.nl/subsidie-voor-zeggenschap/

Zorginstellingen kunnen hun aanvraag tot en met 16 december indienen via het subsidieportaal van DUS-I. Alle informatie over de regeling en criteria zijn te vinden op de website van DUS-I

Landelijk Actieplan Zeggenschap

Het Landelijk Actieplan Zeggenschap (LAZ) is een gezamenlijk initiatief van beroepsverenigingen V&VN en BPSW en brancheorganisaties ActiZ, de Nederlandse GGZ, NFU, NVZ, VGN, Sociaal Werk Nederland en Jeugdzorg Nederland om de professionele zeggenschap van verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten, begeleiders, sociaal werkers en jeugdzorgwerkers merkbaar te verbeteren. Het LAZ biedt op Zeggenschapindezorg.nl een aanbod gratis en laagdrempelige leer- en hulpmiddelen aan voor iedereen die met zeggenschap aan de slag wil gaan.

Lees meer over