Tijd voor verbinding

Dankzij de inzet van zorgprofessionals, managers en bestuurders, en met behulp van allerlei protocollen in de zorg , is de zorggerelateerde schade en sterfte al aanmerkelijk gedaald. Nu blijkt echter dat protocollen alleen de zorg niet nog veiliger kunnen maken. Nog steeds ondervindt 1 op de 32 ziekenhuispatiënten zorggerelateerde schade.  Om verder te komen, hebben we niet meer blauwdrukken nodig maar vertrouwen, vakmanschap en verbinding. In Tijd voor Verbinding maken we patiëntveiligheid als onderwerp bespreekbaar, leggen we contacten, delen we ervaringen en ontwikkelen we activiteiten zoals (online) ondersteuning, lezingen, conferenties en kennisuitwisseling.

Doel

Tijd voor Verbinding wil de patiëntveiligheid in de medisch specialistische zorg in de ziekenhuizen en de zelfstandige klinieken verder verbeteren.  Dit doen we door een netwerkorganisatie te vormen en een bottom-up beweging op gang te brengen van en tussen zorgprofessionals, instellingen voor medisch specialistische zorg en patiënten. Onze missie is om gezamenlijk te komen tot een aanmerkelijke en betekenisvolle daling van potentieel vermijdbare schade en sterfte in de medisch specialistische zorg. Het programma stimuleert en faciliteert het delen en uitwisselen van praktijkvoorbeelden om van elkaar te leren, geïnspireerd te worden, te innoveren en te verbeteren.

 

Contact

Annemieke Schoemaker-Beugeling
Programmaleider 
a.schoemaker@programmatvv.nl

Els van der Stelt 
Programmamanager 
e.vanderstelt@programmatvv.nl 

Tijdlijn

De FMS, NFU, NVZ, ZKN, Patiëntenfederatie Nederland en V&VN willen in vier jaar komen tot een aanmerkelijke en betekenisvolle daling van de potentieel vermijdbare schade en sterfte in de  ziekenhuiszorg. De afwezigheid van potentieel vermijdbare schade blijft het ultieme doel. 

Vanuit Tijd voor Verbinding leggen we contact met en tussen verschillende ziekenhuizen en organisaties voor medisch-specialistische zorg. Dit doen we op zowel regionaal als nationaal niveau, aansluitend bij dat wat de praktijk op dat moment nodig heeft.  

Resultaten

Beweging op gang brengen 

Om de afgesproken ambitie waar te kunnen maken verwachten de partijen van de professionals, ziekenhuizen en patiënten dat ze op drie onderwerpen antistolling, kwetsbare ouderen en het multidisciplinaire gesprek tussen professionals en met patiënten aantoonbaar aan de slag gaan op een manier die past bij de lokale situatie van het huis. De netwerkorganisatie stimuleert, initieert en faciliteert de netwerken, de kennisuitwisseling en goede voorbeelden.  
 

Onderzoek- en innovatietraject Safety II 

Voor de ontwikkeling van patiëntveiligheid op de lange termijn is Safety II de volgende stap in het denken en werken aan patiëntveiligheid. Met Safety II wordt voortgebouwd op alle resultaten die dankzij Safety I zijn behaald. Er start een onderzoek- en innovatietraject Safety II waarbij vooral onderzocht wordt hoe de wetenschappelijke visie van Safety II vertaald kan worden naar de dagelijkse praktijk van de professional. De komende vier jaar zullen, mede dankzij de ambassadeurs, de resultaten van dit onderzoek direct geïmplementeerd kunnen worden in de ziekenhuizen. 
 

Toekomst 

Tot slot zijn alle betrokken partijen ervan overtuigd dat er nog heel veel winst te boeken valt wanneer de samenwerking tussen de ziekenhuizen onderling en met de 1e lijn en de VVT-sector wordt verbeterd. De verbetering van de patiëntveiligheid in de transmurale zorg zal ook één van de belangrijke onderwerpen worden voor de komende 10 jaar. De start hiervoor kan de komende jaren worden gemaakt. 

Lees meer over