Zorgpartijen gaan meer informatie over beschikbare acute zorg uitwisselen

Nieuws

Het delen van meer informatie over beschikbare bedden en plekken helpt om te zien waar het druk is in de acute zorg, of waar juist een zorgverlener beschikbaar is. Zo kunnen zorgprofessionals hun tijd zo goed mogelijk besteden en is er een beter inzicht in de beschikbaarheid van passende vervolgzorg. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft daarover op 2 april 2025 afspraken gemaakt met ouderen- en thuiszorgbrancheorganisatie ActiZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en andere zorgpartijen. De afspraak draagt bij aan de ambitie van het kabinet om de acute zorg toegankelijk te houden voor de patiënt. 

Edwin van der Meer tekent akkoord informatie uitwisseling  acute zorg

Edwin van der Meer is NVZ-bestuurder en voorzitter van de raad van bestuur van het Bovenij. Hij ondertekende namens de NVZ de afspraken. "Met deze mijlpaal zetten we als totale zorgsector een stap voorwaarts naar meer passende, integrale samenwerking in de regio. Door sneller van elkaar te weten waar een plek voor acute zorg beschikbaar is, dragen we bij aan de juiste zorg op de juiste plek. En dat is in de keten van acute zorg van essentieel belang."

Partijen met ondertekend akkoord

Het akkoord is ook ondertekend door Ambulancezorg Nederland (AZN), branchevereniging eerstelijnszorg InEen, Landelijk Netwerk Acute Zorg, de Nederlandse ggz, Nederlandse Federatie Universitaire Medische Centra (NFU) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De organisaties die zorgaanbieders vertegenwoordigen gaan hierbij onderdeel uitmaken van de Stichting Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ) en beheren de applicatie hiervan. In deze LPZ-app wordt nu al informatie gedeeld als drukte op de spoedeisende hulp en in de geboortezorg. Met dit akkoord wordt afgesproken dit inzicht ook mogelijk te maken in de ambulancezorg, de huisartsenspoedzorg, acute verpleging & verzorging en de acute ggz. 

Acute zorg blijft toegankelijk

De afspraken zijn een belangrijke basis voor een beter zorgaanbod en een betere spreiding van patiënten door zorgverleners. Goed inzicht in de beschikbaarheid van bedden en plekken helpt zorgverleners bij het toewijzen van de vervolgstap op het juiste moment. Zo worden zorgprofessionals ontlast en voorkomen we onnodig gebruik van acute zorg, zoals ambulance-inzetten en huisartsvisites. Met behulp van zorgcoördinatie kunnen we schaarse middelen en specifieke kennis optimaal inzetten, zodat zorgprofessionals hun tijd zo goed mogelijk kunnen besteden. Daardoor ontstaat er een betere verdeling van zorg en is er ook meer werkplezier. 

Voordat er meer informatie over beschikbare ruimte in de acute zorg wordt gedeeld, gaan de organisaties hiermee eerst experimenteren. In deze proef onderzoeken ze hoe ze data zo kunnen aanpassen dat iedereen het kan gebruiken en ook echt bijdraagt aan verbetering van het zorgproces. Als alle informatie uit de proef betrouwbaar en bruikbaar is wordt het daarna ook ingezet. Automatische aanlevering is daarbij het uitgangspunt, zodat extra administratielast wordt voorkomen.