Volledig gezond voedselaanbod, van ziekenhuiszorg naar zorg thuis en pilot weefseldonatiecoördinator

NVZ-leden in het nieuws

De ontwikkelingen bij algemene ziekenhuizen en categorale instellingen zijn voortdurend in beweging. Daarin is het goed om te laten zien dat door samenwerking en innovatie de zorg toegankelijk blijft én aan patiënten passende zorg geleverd kan worden. In het licht van het Integraal Zorgakkoord trekken we gezamenlijk op en zetten wij graag de goede voorbeelden van onze leden in de schijnwerpers in de rubriek ‘NVZ-leden in het nieuws’.

Deze keer gaat het over het Martini Ziekenhuis dat besloten heeft om alleen nog maar gezond voedsel aan te bieden. Het ETZ en Thebe zoeken de samenwerking op om ziekenhuiszorg bij mensen thuis te geven en de weefseldonatiecoördinator-pilot die in drie ziekenhuizen werd ingezet is een succes.

Volledig gezond voedingsaanbod in het Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis is vanaf juni volledig over op gezonde voeding voor patiënten, bezoekers én medewerkers. Het nieuwe voedingsaanbod is gevarieerd, met veel groenten en fruit en minder suiker en zout. Het aanbod is ook duurzaam, dat wil zeggen dat het tot minder verspilling leidt, meer plantaardig is en dat er vaker gebruik wordt gemaakt van voedsel uit de regio. Daarnaast wordt het voedingsaanbod aantrekkelijk geserveerd en is er aandacht voor samen eten. Het volledig gezonde voedingsaanbod is er ook voor bezoekers en medewerkers, waarmee zij zich onderscheiden van veel andere ziekenhuizen.

Vaak hebben patiënten door ziekte of behandeling weinig eetlust. Voeding is belangrijk voor het herstel en om je fitter te voelen. De nieuwe gerechten worden dan ook zo aantrekkelijk mogelijk gereserveerd en zijn bereid met extra eiwitten en energie om herstel na een behandeling of operatie te bevorderen.

Lees het volledige bericht op de website van het Martini Ziekenhuis.

ETZ en Thebe verplaatsen ziekenhuiszorg naar thuis

Het Elizabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en Thebe wijkverpleging gaan samenwerken bij de behandeling van onder andere patiënten met kanker. Door medicatie voortaan thuis toe te dienen hoeven patiënten niet meer naar het ziekenhuis te komen voor een dagbehandeling. Dat geeft de patiënt meer rust en comfort waardoor de patiënttevredenheid verbetert en de kwaliteit van leven toeneemt.

Met deze regionale samenwerking dragen ETZ en Thebe bij aan de transformatie naar de ‘Juiste Zorg op de Juiste Plek’’.

Lees het volledige bericht op de website van het ETZ

Pilot weefseldonatiecoördinator een succes!

In 2021 en 2022 hebben Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en UMC Groningen (UMCG) geëxperimenteerd met het inzetten van een speciale weefseldonatiecoördinator (WDC). Het doel van de pilot was om artsen te ontlasten, de zorg voor nabestaanden te verbeteren en de procedure efficiënter te maken. In de eindrapportage aan het ministerie van VWS concludeert de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) dat dit gelukt is.

Lees over de positieve ervaringen in het bericht van de NTS.