VIPP 5-regeling aangepast
De VIPP 5-regeling is aangepast op twee normen. Deze aanpassingen zijn gepubliceerd in de Staatscourant op 17 november 2021.
De aanpassingen van de VIPP 5-regeling betreffen zowel module 1 als module 3. In module 1 is de berekening van het percentage gebruikers van een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) gewijzigd. De wijziging in module 3 heeft betrekking op de verplichting van een aantal secties van de Basisgegevensset Zorg (BgZ) voor hergebruik.
5 procent PGO-gebruik
Eén van de normen in module 1 is dat een instelling moet kunnen aantonen dat 5 procent van haar patiënten gebruik maakt van een PGO. In de aangepaste regeling is vastgelegd dat patiënten jonger dan 16 jaar voor de berekening buiten beschouwing worden gelaten. Bovendien vervalt de norm van 5 procent volledig voor instellingen waarbij tenminste 90 procent van de patiënten 18 jaar of jonger is.
Verplichte secties BgZ
Met module 3 van de regeling wordt toegewerkt naar uitwisseling en hergebruik van de BgZ tussen zorginstellingen. De norm is gewijzigd van zes vrij te kiezen secties naar drie verplichte secties (Allergieën, Klachten & Diagnoses, Behandelrestricties). In de aangepaste regeling is vastgelegd dat hergebruik van drie BgZ-secties mogelijk moet zijn voor 30 juni 2023.
Instellingen waarvoor de BgZ-sectie Behandelrestricties niet relevant is in het zorgproces, mogen deze vervangen door de BgZ-sectie Zorgverlener. Instellingen waarvoor (een deel van) bovengenoemde BgZ-secties geen toegevoegde waarde heeft voor hergebruik en instellingen die al vergevorderd zijn met module 3 kunnen terugvallen op zes zelf te kiezen BgZ-secties voor hergebruik.
Niet-verplichte secties BgZ
De regeling blijft onveranderd voor de overige BgZ-secties. Dit betekent dat een instelling voor het behalen van module 3 van VIPP 5 de volledige BgZ moet kunnen uitwisselen met een andere instelling. Dat wil zeggen dat alle zorginformatiebouwstenen (zib’s) die binnen de BgZ vallen, verzonden én binnengehaald moeten kunnen worden - mits deze worden vastgelegd in het primaire zorgproces. Daarmee kunnen instellingen de volledige BgZ tenminste inzien.
Verder na VIPP 5
Uiteindelijk willen we binnen de zorg in Nederland alle relevante medische gegevens volledig kunnen uitwisselen en hergebruiken. Met de uitwisseling van de volledige BgZ en de mogelijkheid tot hergebruik van de drie genoemde BgZ-secties zetten we met VIPP 5 een eerste stap in die richting.
Ondersteuning voor deelnemers VIPP 5
Het programmabureau van VIPP 5 ondersteunt de deelnemende instellingen bij het behalen van de doelstellingen van het VIPP 5-programma. De aangepaste beoordelingsmatrix wordt gepubliceerd op de website van DUS-I.