Versterken digitale vaardigheden is en blijft ‘hot topic’
Digitale en hybride zorg is niet meer weg te denken binnen zorginstellingen. Dat vraagt om digitaal vaardige medewerkers. Maar hoe zorg je ervoor dat je medewerkers aan de slag gaan met hun digitale fitheid? En ook ‘digifit’ blijven, en ervaren dat het hun werk leuker maakt? En wat is nodig om zowel medewerker, organisatie en leidinggevende mee te krijgen in de digitale transformatie?
Daarover gaat de bijeenkomst ‘Versterken van digitale vaardigheden’ van dinsdag 2 april. Een middag met een uitdagend programma en 2 inspirerende sprekers die je niet wilt missen als je je in jouw zorginstelling bezighoudt met leren en ontwikkelen.
Anders kijken naar je ‘digitale gereedschap’ en tijd besparen
Eén van die sprekers is ‘StandUp Filosoof‘ Martijn Aslander. Hij is mede-initiatiefnemers van de stichting Digitale Fitheid en al meer dan 10 jaar één van de meest ervaren sprekers op het gebied van de netwerk- en informatiesamenleving. “Iedereen heeft te maken met werkdruk en raakt wel eens gefrustreerd over technologie. Heel logisch en verklaarbaar, zo stelt Aslander, maar dat hoeft zeker niet! Als je beseft dat je in een jaar tijd honderden uren kan besparen door anders te kijken naar je bekende ‘digitale werkgereedschap’, dan ziet je werkweek er ineens heel anders uit! En nee, je hoeft niet technisch te zijn en alles te snappen om technologie voor je te laten werken.”
Technologie staat niet op zichzelf
Binnen ziekenhuizen, revalidatiecentra en categorale zorginstellingen is het hebben van goede digitale vaardigheden niet alleen van belang voor patiënten en verpleegkundigen, maar ook voor alle ondersteunende diensten. Het is zeker niet vanzelfsprekend dat digitale technologie door iedereen omarmd wordt en onderdeel wordt van de dagelijkse praktijk.
Gastspreker Eveline Wouters weet daar alles van. Als buitengewoon hoogleraar aan de Tilburg University doet zij onder meer onderzoek naar de ontwikkeling, toepassing en acceptatie van technologische innovaties in de gezondheidzorg. Zij stelt: “Voor goede implementatie en acceptatie is het van cruciaal belang dat technologische innovatie een geïntegreerd onderdeel is van het hele zorgproces. Ga uit van het proces en kijk vervolgens hoe technologie daarbij kan ondersteunen. Want technologie staat niet op zichzelf, het is geen heilige graal die alle problemen oplost.”
Wouters ziet het versterken van digitale vaardigheden als onderdeel van het geheel. “Niet iedereen kan het even goed inzetten, maar heeft wel andere waardevolle kwaliteiten. Daarom is een lerende organisatie nodig. En een teamcultuur waar hier aandacht voor is met respect voor elkaar.”
Meer informatie en aanmelden
Wil jij ook verder met het versterken van digitale vaardigheden binnen jouw zorgorganisatie? Kom dan naar de bijeenkomst op dinsdagmiddag 2 april in Soesterberg, georganiseerd door het team arbeidsmarkt en team digitale zorg van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.
- Locatie: Kontakt der Kontinenten in Soesterberg
- Tijd: 13.00 - 18.00 uur
Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.