Uitstroom zorgprofessionals tegengaan? Maak werk van warm welkom 

Nieuws

Intensieve begeleiding, meer flexibiliteit en groeiperspectief. Dat zijn essentiële onderdelen van een warm welkom voor nieuwe medewerkers in de zorg. Meer aandacht hiervoor moet uitstroom van startende zorgprofessionals tegengaan. Dat kwam naar voren tijdens het Moving Magazine over onboarding, een webinar dat het NVZ-arbeidsmarktprogramma op 2 februari organiseerde.

Webinar onboarding

De NVZ onderzocht wat medewerkers stimuleert om in de zorgsector te blijven werken, en hoe werkgevers hierop kunnen inspelen. De resultaten en goede voorbeelden haalden we op bij de lidinstellingen en kwamen tijdens het webinar voorbij.

Goede start

Duidelijk is dat behoud van nieuwe medewerkers – of ze nu jong zijn of als zij-instromer wat ouder - begint met een goede start. Dit vraagt om aandacht en goede begeleiding, vaak door de direct leidinggevende of een vaste buddy. Ook een contractsomvang die aansluit bij de wensen van de medewerker is belangrijk. Maar ook: doorgroeimogelijkheden, zeggenschap, autonomie en aandacht van de collega’s in het team. Opvallend is ook dat pas als niet aan deze criteria wordt voldaan, het werkplezier van zorgmedewerkers vermindert en er onvrede is over het salaris. 

Rol teamleider essentieel

Leidinggevenden moeten wel de ruimte hebben om met de zorgprofessionals in gesprek te gaan. Essentieel is ook een veilige werkomgeving. Alleen dan zullen zorgprofessionals zich gehoord voelen en aangeven wat ze nodig hebben om prettig te werken.

Uitstroom zorgprofessionals

De cijfers over uitstroom variëren. De commissie Werken in de zorg becijferde dat 40% van de zorgprofessionals binnen 2 jaar een baan buiten de sector zoekt. Onderzoeksprogramma AZW is iets optimistischer: 87% van de nieuwe medewerkers blijft in de zorg werkzaam. 

Aan de slag

Ook aan de slag met een warm welkom voor startende zorgprofessionals? Bekijk de stroomversneller die tijdens het Moving Magazine werd gepresenteerd. En kijk het webinar terug.

Lees ook het blog dat Sabine Scheer, programmamanager van het NVZ-arbeidsmarktprogramma, over het thema onboarding schreef.

Lees meer over