Tweede Kamer: Nabijheid van belang voor acute zorg

Nieuws

Op 15 december sprak de Tweede Kamer over de organisatie van acute zorg in Nederland. Hierbij dienden verschillende fracties moties in die het belang benadrukken van de nabijheid van acute zorg voor patiënt en zorgprofessionals.

Kamerleden Joba van den Berg (CDA) en Corinne Ellemeet (GroenLinks) refereerden aan het voornemen van de regering om de 45-minutennorm voor SEH’s op termijn te vervangen door een alternatief. De fracties verzoeken hierbij de nabijheid en leefbaarheid van een regio mee te nemen. Het CDA en GroenLinks zijn van mening dat nabijheid van zorg een aspect is van kwaliteit van de acute zorg. Vanuit het perspectief van de mentale gemoedsrust en de brandweerfunctie voor inwoners, alsmede de leefbaarheid van een regio en vanuit medisch perspectief. 

De toegankelijkheid van acute zorg in de regio kwam bij meerdere Kamerleden terug. Julian Bushoff (PvdA) verzocht de regering bij het uitwerken van alternatieven voor de 45-minutennorm te waarborgen dat de toegankelijkheid van de acute zorg in heel Nederland niet verslechtert, maar juist verbetert

De NVZ is blij met de aandacht van de Tweede Kamer voor de regionale functie van acute zorg. Voorafgaand aan het debat stuurde de NVZ een brief aan de Tweede Kamer. Hierin benadrukten wij het belang van acute zorg dicht bij de patiënt.

Alle ingediende moties bij het debat acute zorg staan op de website van de Tweede Kamer. Volgende week dinsdag 22 december stemt de Tweede Kamer over de ingediende moties. 

Lees meer over