NVZ-voorzitter wil tijdelijk moratorium mededingingswet zorg

Nieuws

'De mededingingswet moet voor de zorgsector tijdelijk buiten werking gesteld worden om samenwerking in het Integraal Zorgakkoord (IZA) optimaal mogelijk te maken.' Dat zei NVZ-voorzitter Ad Melkert 24 april bij het programma ‘Big Five’ van BNR-nieuwsradio.

Ad Melkert

‘Om het IZA een positieve kant op te sturen, moeten we kunnen samenwerken. Maar het is onduidelijk of dat van de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) wel mag. Daarover mag geen onzekerheid bestaan, want we moeten juist samenwerken. Ik zou de mededingingswet dus tijdelijk buiten werking willen zien, een moratorium dus’, aldus Melkert.

Melkert hield tijdens de uitzending ook een pleidooi om de ‘productieprikkel’ uit het zorgsysteem te halen. ‘De patiënt moet weer voorop,’ bepleit de NVZ-voorzitter. ‘Het Maasstad Ziekenhuis bijvoorbeeld heeft een ‘waardegedreven’ zorgcontract afgesloten. Zorgverzekeraars betalen het Maasstad Ziekenhuis een vaste vergoeding voor zorg, onafhankelijk van het aantal uitgevoerde behandelingen. Maar er is als bonus ook een prestatiebeloning afgesproken voor het behalen van doelstellingen, zoals de inzet van thuismonitoring en een digitaal consult. Patiënten hoeven dan niet extra naar het ziekenhuis te komen, want ze worden thuis goed gemonitord. De nadruk ligt dus op wat de patiënt nodig heeft in plaats van wat de instelling nodig heeft om te draaien. Er wordt waarde toegevoegd aan de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van zorg.’

Lees het artikel en luister naar een uitsnede van het gesprek met BNR (8 min.)

Beluister het hele gesprek met BNR's big five van 24 april 2023 (45 min.)

 

Lees meer over