NVZ: visie op eerste lijn belangrijk element voor regionale samenwerking in de zorg

Nieuws

Huisartsen, wijkverpleging en andere partijen in de eerste lijn presenteerden gisteren hun gezamenlijke visie op de toekomst van de eerstelijnszorg. Gezondheid en kwaliteit van leven voor de patiënt staan hierin centraal. Ook gaan professionals in de eerste lijn meer samenwerken om zo beter in te kunnen spelen op de gezondheidsproblemen en knelpunten in de wijk of in de regio. 

De NVZ ziet de komst van deze gemeenschappelijke visie als een belangrijke stap voorwaarts in de uitvoering van het Integraal Zorgakkoord.

Visualisatie visie eerstelijnszorg 2030

NVZ-voorzitter Ad Melkert: "De zorgprofessionals in de eerste lijn vervullen een belangrijke rol voor ons allemaal. Een groot deel van de groeiende Nederlandse zorgvraag wordt namelijk door hen in eerste aanleg opgevangen. Als geen ander zijn zij in staat om, vanuit hun integrale benadering, te bepalen welke zorg of ondersteuning passend is voor de patiënt. Deze visie maakt duidelijk hoe de eerste lijn zich in de toekomst wil organiseren rondom de patiënt én in de regio. Dit helpt om de eerstelijnszorg gezond en toegankelijk te houden voor iedereen die dat nodig heeft. Wij kijken uit naar de realisatie van de visie en zullen ons daar vanzelfsprekend volop voor inzetten en hieraan waar mogelijk bijdragen. Belangrijk daarom is om de verbinding tussen de eerste- en tweedelijnszorg samen verder uit te werken. Zo kunnen we ook in de toekomst zorg voor de patiënt, op de juiste plek en op het juiste moment, blijven aanbieden."

Samenwerking in de regio
De gemeenschappelijke visie op de eerste lijn sluit ook goed aan op de ambities en transformatieplannen die zijn opgenomen in de regioplannen. Bij veel van de transformatieplannen die nu zijn opgesteld trekken ziekenhuizen en eerstelijnszorg samen met elkaar op. Bijvoorbeeld bij het realiseren van een spoedplein waar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis en de huisartsenpost zijn geïntegreerd, het verbeteren van leefstijl en gezondheid van inwoners in de regio of het organiseren van meekijkconsulten bij de huisarts.