NVZ kiest met cao-akkoord voor medewerkers: 15% erbij

Nieuws

De vakbonden FNV, CNV, NU’91, FBZ en de NVZ hebben een cao-onderhandelingsresultaat bereikt. Medewerkers krijgen de komende 24 maanden in totaal een structurele loonsverhoging van 15%.

Ziekenhuisgang

NVZ-voorzitter Ad Melkert: "De cao is voor veel ziekenhuizen te duur, maar we kiezen met deze cao voor onze medewerkers. Zij verdienen goede arbeidsvoorwaarden en een forse loonsverhoging. Op deze manier kan de zorg voor de patiënten ongehinderd doorgaan. Wij nemen onze verantwoordelijkheid om samen met het kabinet en verzekeraars ervoor te zorgen dat de instellingen dit kunnen dragen."

De cao-afspraken zullen tijdens een ledenraadpleging aanstaande donderdag toegelicht worden aan de besturen van de algemene ziekenhuizen, revalidatiecentra en categorale instellingen. Later zal dan besluitvorming volgen.

Rode cijfers blijven dreigen

Meerdere onderzoeksbureaus en banken, waaronder Finance Ideas, KPMG, ING en ABN AMRO, waarschuwden voor rode cijfers bij veel algemene ziekenhuizen, revalidatiecentra en categorale instellingen. Melkert: "Met deze rapporten in de hand hebben we meerdere keren een beroep gedaan op de overheid en zorgverzekeraars om bij te springen. Dat zullen we komende maanden blijven doen. Voorop staat nu een passende beloning van medewerkers die hun koopkracht op peil houdt. Een tweede actiedag hebben we hiermee voorkomen zodat onze patiëntenzorg gewoon door kan gaan."

Loonsverhoging cao-ziekenhuizen 15%

De salarissen worden in 3 stappen verhoogd. Met terugwerkende kracht krijgen ziekenhuismedewerkers 5% op 1 februari 2023, 5% op 1 december 2023 en 5% op 1 juni 2024. De cao loopt 24 maanden zodat de kostenverhoging voor de huishoudboekjes van ziekenhuizen enigszins gedempt wordt. Melkert: "We nivelleren. Dat betekent dat we medewerkers in lagere schalen maximaal laten profiteren van de loonsverhoging, terwijl de medewerkers in hogere schalen er minder op vooruit gaan."

Reiskosten omhoog

De kilometervergoeding gaat medio dit jaar omhoog van 8 naar 16 cent per kilometer.

Vergoeding voor diensten wordt verhoogd

De vergoeding voor bereikbaarheids-, aanwezigheids- en consignatiediensten wordt aangepast en er is overeengekomen dat de medewerker de keuze heeft tussen een vergoeding in tijd of geld.

Ad Melkert: "Dit zijn echt verbeteringen voor onze medewerkers. We blijven minister Kuipers en de zorgverzekeraars wijzen op de risico’s van deze nieuwe cao voor de continuïteit van de instellingen maar willen hiermee onze grote waardering uitspreken voor onze mensen die dag in dag uit voor patiënten klaar staan."

Lees meer over