NVZ besluit Roadshows Digitalisering in Ommelander Ziekenhuis
De NVZ sloot deze week haar reeks van ruim dertig Roadshows ‘IZA digitalisering in de praktijk’ af. Dat gebeurde in het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda, tijdens de Week van de Digitalisering die het ziekenhuis hield.

Landelijke ontwikkelingen
In de Roadshows namen de adviseurs van het NVZ-team Digitalisering hun publiek steeds in ruim een uur mee in de belangrijkste landelijke ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, databeschikbaarheid en het opschalen van hybride zorg. Elk NVZ-lid kon in de afgelopen twee jaar het team uitnodigingen om in huis zo’n presentatie te houden. Meestal waren daarbij bestuurders en zorg- en informatiseringprofessionals aanwezig, soms ook uit de regio rond het ziekenhuis.
Databeschikbaarheid
In Scheemda verzamelden zich zo’n dertig belangstellenden in het ruime, lichte restaurant van het ziekenhuis. In het eerste deel van de presentatie vertelde senior-adviseur digitalisering Lex Pater over databeschikbaarheid, het belang daarvan en de landelijke ontwikkelingen op dat gebied. En hij ging in op de consequenties voor elk ziekenhuis individueel. Hij noemde onder meer eenheid van taal, het landelijk dekkend netwerk van zorginformatiesystemen en de generieke functies - dat wat elk systeem moet kunnen om met andere systemen te kunnen communiceren. Ook de IZA Digitaliseringsroutekaart voor de medisch-specialistische zorg en de Europese wet EHDS kwamen voorbij. "Kortom: er gebeurt heel veel. In Europa, in Den Haag: er is op alle fronten beweging. Maar het goede nieuws is dat er middelen en tools zijn om bij de implementatie te ondersteunen", besloot Pater zijn verhaal.
Hybride zorg
Christine Leenen, senior beleidsadviseur digitalisering, vertelde over de opschaling van hybride zorg en de rol die Digizo.nu daarbij speelt. Voorbeelden hiervan zijn thuismonitoring en beeldbellen. Met behulp van de waardebepaling van Digizo.nu komt er steeds meer aanvullend bewijs voor onderbouwing van resultaten van hybride zorg. Ook wees Leenen op de monitor en factsheet Hybride zorg, waardoor ziekenhuizen kunnen vergelijken waar ze staan met de opschaling van hybride zorg ten opzichte van de totale sector of met andere instellingen.
Ondersteuning patiënten
En hoe is nu de situatie bij het Ommelander Ziekenhuis? Daarover vertelde Judith Geut, projectleider innovatie en digitale zorg. Het Oost-Groningse ziekenhuis zit net onder de 20%, als het gaat om poliklinische zorg die dichtbij de patiënt, buiten het ziekenhuis wordt gegeven. Denk aan telefonische consulten, beeldbellen, thuismonitoring of e-consulten. ‘Telefonische consulten doen we goed. Beeldbellen zien we vooral bij kindergeneeskunde en reumatologie. Waardevol daarbij is de extra klinische informatie ten opzichte van een telefonisch consult, omdat je de patiënt ziet. De e-consulten blijven wat achter. We zien die vooral bij gynaecologie, bij het doorgeven van PA-uitslagen.’ Het Ommelander Ziekenhuis besteedt veel aandacht aan de ondersteuning van patiënten bij digitale zorg. Onder meer met de Week van de Digitalisering, maar ook via samenwerking met de bibliotheek en Ruby, het Digitaal Centrum Oost-Groningen in Winschoten.
De regio in
Na de Roadshows Digitalisering maken de adviseurs van Team Digitalisering zich op voor een nieuwe tour door Nederland, met Themabijeenkomsten Digitalisering in de regio. Dit keer ligt de nadruk niet op individuele ziekenhuizen maar op regio’s, in het bijzonder op regionale databeschikbaarheid en de manier waarop hybride zorg, zorg in de regio kan ondersteunen. Wil je jouw regio aanmelden voor zo’n sessie? Mail dan naar digitalisering@nvz-ziekenhuizen.nl.