Nederlandse ziekenhuizen ondersteunen oproep vuurwerkverbod

Nieuws

Alle Nederlandse ziekenhuizen ondersteunen de oproep van een groot aantal gemeentes om tot een vuurwerkverbod te komen. De umc’s en algemene ziekenhuizen voelen de verantwoordelijkheid zich daarover publiekelijk uit te spreken vanuit hun zorgtaak. Zorgverleners zagen ook dit jaar veel te veel zeer ernstig letsel, ook bij hele jonge kinderen die hiermee getekend zijn voor het leven. De vuurwerktraditie kent een belangrijke schaduwkant die volledig vermijdbaar is en blijvende impact heeft op de slachtoffers, vaak omstanders. Het kost mensenlevens en onnodig zorggeld.

Helen Mertens is bestuursvoorzitter van het Maastricht UMC+ en voorzitter van de NFU, de koepelorganisatie van de Nederlandse umc’s. Zij legt uit waarom de umc’s zich uitspreken: “Als academische ziekenhuizen verlenen wij zorg aan een ieder die zorg nodig heeft, ongeacht de reden waarom ze een ziekte of verwonding oplopen, maar ons ongemak groeit over vuurwerkslachtoffers, slachtoffers die te voorkomen zijn. Bovendien geldt dat bijna de helft van de slachtoffers omstanders zijn, waarvan een groot deel kinderen. De trauma’s en blijvende invaliditeit raken vervolgens niet alleen de slachtoffers zelf, maar hebben ook een enorme impact op hun families, het sociale netwerk en de maatschappij als geheel. Daarom willen wij onze stem laten horen in deze maatschappelijke discussie. De prijs die wij als maatschappij betalen voor de vuurwerktraditie is vanuit gezondheidsoogpunt te hoog.“

Ook Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), ziet de noodzaak van een landelijk vuurwerkverbod: “Het vuurwerkletsel heeft een zeer grote impact op de slachtoffers en hun naasten. In de ziekenhuizen zien zorgverleners dat dit leed leidt tot extra werkdruk, medische kosten en ook tot onhoudbare druk op de politie. We steunen het pleidooi om tot een vuurwerkverbod te komen, om op die manier ook de druk op de zorg te verlichten. De zorg staat immers al jaren onder grote druk. We moeten er alles aan doen om de uitdagingen van de stijgende zorgvraag aan te kunnen.”

Het aantal vuurwerkslachtoffers daalde dit jaar zeer licht, maar de ziekenhuizen kijken vooral naar de ernst van verwondingen en persoonlijke drama’s die in de nieuwjaarsnacht voorbij komen op de SEH’s, operatiekamers en verpleegafdelingen. Dat schept een volledig ander beeld. Ronald Henry, internist acute geneeskunde en medisch afdelingshoofd van de Spoedeisende Hulp (SEH) in het Maastricht UMC+: “Het was weer bar en boos. Wij zagen dit jaar naast ernstige aangezichtsverwondingen ook zeer ernstig handletsel met amputatie tot gevolg en een aantal IC-opnames. Nagenoeg zorgverleners van alle specialismen moesten ’s nachts en in de loop van de volgende dag worden opgeroepen. Het gaat daarbij om traumachirurgen, oogartsen, plastisch chirurgen, chirurgen voor aangezicht en mond en kaak; voor volwassenen én kinderen. Ook diverse andere zorgverleners, zoals verpleegkundigen en ok-assistenten stonden paraat of moesten worden opgeroepen. Om te herstellen wat er te herstellen viel, te opereren wat er (nog) te opereren viel en te amputeren waar geen andere oplossing voor was.” Ties Eikendal, medisch afdelingshoofd van de SEH van Radboudumc, voegt toe: “Dat dit allemaal vermijdbaar was, doet ons als dokters pijn. Ook omdat deze ernstige verwondingen op de lange termijn veel meer consequenties hebben voor de getroffenen. De grote impact die het heeft op de toekomst van vaak jonge mensen. Voor hen geldt dat normaal nooit meer normaal wordt.’’ 

De ziekenhuisbestuurders beseffen dat een vuurwerkverbod het probleem van illegaal vuurwerk niet oplost en dat handhaving geen sinecure is. Bestuursvoorzitter van Radboudumc en vicevoorzitter van de NFU Bertine Lahuis: “In onze ogen gebeurt er nu te weinig. Wij vinden het nodig om een nieuwe norm te stellen: geen ruimte meer bieden om vuurwerkverwondingen te riskeren. Noch bij de afsteker zelf noch bij onschuldige omstanders. Met deze oproep willen we meer bewustzijn creëren, nadrukkelijk aandacht vragen voor preventie en een signaal afgeven, naar de maatschappij en rijksoverheid. We nodigen graag de betrokken ministers en volksvertegenwoordigers uit om met ons in gesprek te gaan om hen meer inzicht te geven in wat de impact is van vuurwerkletsel op de zorg. We realiseren ons dat dit probleem niet een, twee, drie op te lossen is, maar we voelen de bittere noodzaak om ons verhaal te laten horen en niet stil te blijven en af te wachten, maar hierin zelf ook een actieve rol te pakken!"