Landelijk Actieplan Zeggenschap van start

Nieuws

Het Landelijk Actieplan Zeggenschap is van start: een plan om de professionele zeggenschap van zorgprofessionals te verbeteren en de veerkracht te versterken. Het actieplan is een initiatief van de beroepsorganisaties Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW), Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&VN), de NVZ, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), ActiZ, de Nederland ggz en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Het ministerie van VWS stelt financiering beschikbaar.

Innovatiekracht en kennis

Bianca Buurman, voorzitter V&VN: “Iedereen heeft in de covidcrisis gezien wat voor innovatiekracht en kennis er in onze (verpleegkundige) beroepsgroep zit. Dit actieplan is opgezet om de praktische wijsheid die onze beroepsgroep bezit te benutten en te versterken.” 

Stem van de beroepsgroep

Karen Kruijthof, lid van de raad van bestuur van Amsterdam UMC en vanuit de NFU bij de landelijke voorbereidingen betrokken, vult aan: “De stem van de beroepsgroep maakt de zorg beter. Of je nu in het ziekenhuis, UMC, verpleeghuis, wijk, GGZ of gehandicaptenzorg werkt, alle werkgeversorganisaties sluiten zich bij het actieplan aan. Het is keer op keer bewezen: vakmanschap én goed werkgeverschap leiden samen tot betere patiëntenzorg. Zo maken we samen een omgeving waar zorgprofessionals graag willen werken.” Het actieplan is daarom voor de NVZ een waardevolle aanvulling op de afspraken in de Verklaring Versterken Arbeidsmarkt Zorg.

Subsidieregeling

Zorgorganisaties kunnen dit jaar nog in aanmerking komen voor financiering om samen met de verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten en begeleiders hun zeggenschap en veerkracht een flinke impuls te geven. VWS werkt daar op dit moment een subsidieregeling voor uit. Er is dit jaar budget voor ongeveer 150 zorgorganisaties om concreet aan de slag te gaan op individueel, team- of organisatieniveau. 

Landelijk leernetwerk

De organisatie van het Landelijk Actieplan Zeggenschap brengt de deelnemende zorgorganisaties met elkaar in contact in een landelijk leernetwerk. Ook ontwikkelt ze leerlijnen en een kennisplatform om de kennis te verspreiden naar zorgprofessionals en organisaties in het hele land.

Informatie en dialoog

Benieuwd welke stappen jouw organisatie kan ondernemen om tot een subsidievoorstel te komen? Bekijk het stappenplan en neem deel aan een van de online informatiebijeenkomst. Ze vinden plaats op 19, 20 en 21 april in de avonduren. In mei en juni is er een webinar en zijn er dialoogbijeenkomsten om specifiek vanuit de werkvelden ziekenhuis, verpleeghuis, wijk, GGZ of gehandicaptenzorg met elkaar in gesprek te gaan over wat er al gebeurt en waar behoefte aan is. Meld je aan voor de bijeenkomsten.