Hoog ziekteverzuim, maar ook meer instroom personeel ziekenhuizen

Nieuws

Het ziekteverzuim in de branche ziekenhuizen blijft hoog. Het verzuimpercentage was in het tweede kwartaal van 2022 6,6%. Er is ook positief nieuws: de instroom in de branche is wat gestegen en de uitstroom gedaald. Dat blijkt uit de nieuwste factsheet Arbeidsmarkt (pdf) die is gepubliceerd door het NVZ-arbeidsmarktprogramma. Met deze factsheet informeert de NVZ haar leden elk kwartaal over de arbeidsmarktontwikkelingen in de branche ziekenhuizen.

Het aantal ziekenhuismedewerkers nam iets toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. De instroom steeg met 7,3% ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de uitstroom met 2,2% daalde.

Meer instroom CZO-opleidingen

Ook de instroom in CZO-opleidingen zit in de lift, met name in de in 2020 ingevoerde opleiding Basis Acute Zorg. Het aantal mensen dat een FZO-opleiding startte nam wel af. Dat zijn bijvoorbeeld opleidingen tot operatieassistent en IC-verpleegkundige.

Verklaring VAZ

In september 2021 namen de leden van de NVZ unaniem de Verklaring Versterken Arbeidsmarkt Zorg (VAZ) aan. De 3 centrale afspraken in deze verklaring zijn 10% meer stageplaatsen, 10% meer behoud van medewerkers, en opleiden volgens de FZO-ramingen. Onderdeel van de verklaring is dat de NVZ de voortgang van de resultaten van deze afspraken monitort. 

Factsheet arbeidsmarkt

De factsheet Arbeidsmarkt toont een aantal kerngegevens over de arbeidsmarkt voor ziekenhuizen en categorale instellingen. Bijvoorbeeld over werkgelegenheid, ziekteverzuim en instroom in CZO-opleidingen. Per onderwerp wordt het kwartaal waarvan de meest recente gegevens beschikbaar zijn, vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor. 

Bekijk de factsheet Arbeidsmarkt september (pdf).

Bekijk ook de eerder gepubliceerde factsheets.

Lees meer over