Factsheet: iets meer personeel, flink minder verzuim

Nieuws

Het aantal mensen dat in het ziekenhuis werkzaam is, steeg in het eerste kwartaal van dit jaar licht ten opzichte van het eerste kwartaal in 2022. De instroom daalde en de uitstroom steeg fors, maar per saldo bleef er toch een kleine plus staan. De cijfers voor verzuim blijven dalen en staan nu op 5,8 procent, vorig kwartaal was dat nog 7,2 procent. 

Verpleegkundigen kijken op bord Amphia

Dat blijkt uit de nieuwste factsheet Arbeidsmarkt die is gepubliceerd door het NVZ-arbeidsmarktprogramma. Met deze factsheet informeert de NVZ haar leden elk kwartaal over de arbeidsmarktontwikkelingen in de ziekenhuisbranche. Per onderwerp wordt het kwartaal waarvan de meest recente gegevens beschikbaar zijn, vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor.

De factsheet laat van 3 aspecten de cijfers zien: werkgelegenheid, ziekteverzuim en opleidingen. 
-    Het aantal werknemers is in het 1e kwartaal 2023 met 0,8% licht gestegen. In totaal werken nu 227.800 mensen in de ziekenhuisbranche.
-    Het verzuimpercentage is in het 2e kwartaal van 2023 5,8%. Een jaar geleden was dat nog 6,6%.
-    In de eerste helft van dit jaar hebben 1.352 mensen een diploma voor een FZO-opleiding gehaald. Dit is iets minder dan het aantal geslaagden een jaar eerder. De overige CZO-opleidingen lieten juist een flinke stijging zien.

Lees meer over