Bonden wijzen 13% loonsverhoging af, NVZ verbijsterd

Nieuws

De NVZ vindt het onbegrijpelijk dat de bonden een bod van 10% in een jaar hebben afgewezen. De NVZ heeft zelfs in het tweede jaar een loonsverhoging van 3% voorgesteld. NVZ-voorzitter Ad Melkert: "Dit hadden we echt niet kunnen bedenken. Dat de vakbonden nu afhaken is onbestaanbaar en verbijsterend. Met ons voorstel van 13% in twee jaar tijd zijn acties buitenproportioneel en onnodig."

De NVZ heeft ingezet op koopkrachtbehoud van medewerkers en concurrerende arbeidsvoorwaarden. Ook is er extra aandacht voor medewerkers die het hardst getroffen worden door de hogere prijzen. 

Verbetering arbeidsvoorwaarden

Het voorstel van de NVZ houdt onder meer een verhoging van reiskosten in van 8 naar 11 cent per kilometer in 2023, en van 11 naar 14 cent per kilometer in 2024. Tevens is er een generatieregeling besproken waarbij vanaf 62 jaar medewerkers nog maar 80% hoeven te werken, 90% salaris krijgen en 100% pensioen opbouwen. Daarnaast is er recht op onbereikbaarheid en worden consignatiediensten voor niet zorgmedewerkers (technische dienst) beter vergoed. 

Grote bewegingen gemaakt door NVZ

De NVZ wilde snel duidelijkheid voor alle medewerkers maar helaas is dit niet gelukt. Ondanks grote bewegingen van de kant van het NVZ-onderhandelteam hebben de bonden niet de indruk gewekt een nieuwe cao te willen afsluiten. Melkert: "De NVZ blijft ‘naast’ haar medewerkers staan. Het is echt niet te geloven dat de bonden dit op deze manier laten liggen."

Lees meer over