Coalitie Leefstijl in de zorg

In 2025 is leefstijl een integraal onderdeel van de reguliere zorg voor mensen met een gezondheidsklacht, aandoening of ziekte. Dat hebben zorgpartijen met elkaar afgesproken in het Integraal Zorgakkoord. Om leden te ondersteunen en te inspireren om hiermee aan de slag te gaan, is de NVZ aangesloten bij de Coalitie Leefstijl in de Zorg.

Over de coalitie

Leefstijl en preventie zijn steeds belangrijker in medisch specialistische zorg. Een goede leefstijl helpt ziekte te voorkomen, of sneller te herstellen. Er zijn al veel goede initiatieven in de zorg, die laten zien dat ziekenhuizen en categorale instellingen hier een belangrijke rol in kunnen spelen. Op sommige punten is dit nog onduidelijk: wat is de rol van het ziekenhuis, tot waar reikt de verantwoordelijkheid en hoe kan preventie passend worden georganiseerd en gefinancierd? 

In de Coalitie Leefstijl in de Zorg hebben verschillende partijen in de MSZ zich verenigd om de kennis die er is, te verspreiden. En de vraagstukken die er zijn op te lossen. De NVZ is sinds september 2023 aangesloten bij de coalitie.

De leefstijlcoalitie werkt samen in 7 teams. De NVZ is aangesloten bij de teams Samen Sterker Leren, Praktijkimplementatie en kwaliteit en Financiering en kosten. Kijk op de website www.leefstijlcoalitie.nl voor meer informatie over de aanpak en resultaten.

Doel en tijdlijn

De leefstijlcoalitie is gestart in 2023 en loopt nog t/m 2025. De 4 doelstellingen zijn:

 1. Implementatie bij patiënten
  Patiënten maken leefstijl onderdeel van hun zelfmanagement en behandeling.
 2. Implementatie in de praktijk
  Professionals zetten leefstijl in als onderdeel van reguliere zorg voor mensen met een gezondheidsklacht, aandoening of ziekte behandelingen.
 3. Kennisinfrastructuur die implementatie maximaal ondersteunt
  Wetenschap en praktijk werken samen aan ontwikkeling en implementatie van leefstijl in de zorg vanuit een gedeelde kennisinfrastructuur.
 4. Financiering en bekostiging die implementatie van leefstijl maximaal ondersteunen
  Komen tot een stelsel van financiering, kosten en bekostiging die implementatie van leefstijl maximaal ondersteunt.

Sluit je aan

Ben je betrokken bij leefstijl en preventie in jouw instelling? Wil je op de hoogte blijven van interessante ontwikkelingen, bijeenkomsten en goede voorbeelden? Of wil je in gesprek met collega’s van andere instellingen? Sluit je dan aan bij de werkgroep Leefstijl en preventie op NVZ Kennisnet.
 

Contact
Afbeelding
Niels Oerlemans

Niels Oerlemans

senior beleidsadviseur
n.oerlemans@nvz-ziekenhuizen.nl
Lees meer over