Op werkbezoek in Sneek voor medicatieoverdracht

Nieuws

Het Antonius Ziekenhuis in Sneek ontving onlangs een flinke groep zorgprofessionals en beleidsmakers die betrokken zijn bij het Programma Medicatieoverdracht. Tot de groep behoorden Chief Medical Officers (CMIO’s), ziekenhuisapothekers en vertegenwoordigers van de FMS, NVZA, NFU, ZKN en NVZ. Regio Friesland is samen met regio Rijnmond Kickstartdeelnemer. Zij werken samen met leveranciers en zorginstellingen toe naar de eerste implementatie van Medicatieoverdracht in de keten.

Medicatieoverdracht

Doel: kennisdeling, verbinden en samen vooruitkijken

De groep komt op gezette tijden bij elkaar voor kennisdeling, verbinden en samen vooruitkijken, bijvoorbeeld naar de vormgeving van de verdere opschaling. Het Antonius Sneek deelde zijn ervaringen van de Kickstart en de geleerde lessen tot nu toe. Take home message: de implementatie is niet alleen een ICT-project, maar verandert ook de interne werkprocessen van de apotheek en de medisch specialist.  Een rondleiding door de mooie apotheek van het ziekenhuis kon natuurlijk niet ontbreken aan deze dag.

Programma Medicatieoverdracht

Complete en goede elektronische overdracht van medicatiegegevens is belangrijk. Het kan menselijk leed door onnodige medicatiefouten en ziekenhuisopnamen voorkomen en draagt bij aan het verminderen van tijdrovende administratieve werkzaamheden. Met alle betrokken zorgpartijen in de keten werkt het programma Medicatieoverdracht samen om met een compleet en actueel overzicht van medicatiegegevens het digitaal uitwisselen van gegevens rondom medicatie mogelijk te maken. De sector Medisch Specialistische Zorg (MSZ) levert hieraan een belangrijke bijdrage.

Lees meer over