Main content

Preventie

Preventie krijgt in de curatieve zorg een steeds grotere rol. Denk aan leefstijlgeneeskunde, rookvrije zorg en aandacht voor een gezond voedingsaanbod voor werknemers en patiënten in de zorg.

Preventie gaat over maatregelen die genomen kunnen worden om ziekte te voorkomen en gezondheid te beschermen en te bevorderen. Ook in de curatieve zorg krijgt preventie een steeds grotere rol, denk aan leefstijlgeneeskunde waarbij artsen leefstijladviezen geven aan de patiënt om herstel te bevorderen en erger te voorkomen. 

Gezonde omgeving

Preventie gaat ook over de gezonde omgeving: een omgeving waarin niet wordt gerookt en een gezond voedingsaanbod mensen helpt gezonde keuzes te maken. Voor ziekenhuizen ligt hier een taak zowel als zorgaanbieder en als werkgever. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen ondersteunt haar leden in de ontwikkeling van preventiebeleid en bij het halen van doelen uit het Nationaal Preventieakkoord

Rookvrije Zorg

In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat in 2025 de ziekenhuizen in Nederland rookvrij zijn. Om leden hierbij te helpen is de NVZ lid van de werkgroep Rookvrije Zorg. Deze werkgroep is verantwoordelijk voor de toolkit Rookvrije Zorg

Goede zorg proef je

Samen met de Alliantie Voeding in de Zorg vraagt de NVZ meer aandacht voor gezonde voeding in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Dit gebeurt binnen het project Goede Zorg Proef Je, dat met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt uitgevoerd. Een gezonder voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en  personeel draagt bij aan een gezonder Nederland.

Preventie en de NVZ

Vragen over preventie en wat de NVZ met het thema doet? Stuur ons een mail, dan gaan we ermee aan de slag.

Documenten & links

Preventie

Wil je meer informatie over Preventie? Word dan lid van de werkgroepen over preventie op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.