Main content

Podcasts van de NVZ

De NVZ is gestart met het maken van podcasts. Een podcast is een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden via webfeeds. De term podcast is een samentrekking van iPod en broadcast. We maken podcasts over verschillende onderwerpen. Op deze pagina een overzicht.

Podcasts De Zorg Rookvrij

De gebouwen en terreinen van Nederlandse ziekenhuizen zijn al voor een groot deel rookvrij. Maar volledig rookvrij worden en blijven vraagt om continue aandacht van zorgprofessionals en patiënten. Hoe gaan ziekenhuizen en categorale instellingen hiermee om? De NVZ sprak in 7 interviews over ‘De zorg rookvrij, frisse ambities in een weerbarstige praktijk’. Lees meer in het nieuwsbericht.

Podcasts VIPP5

Beluister alle podcasts over het programma VIPP5.

Aflevering 1: Arno Rutte over de meerwaarde van PGO's

Er zijn instellingen die zich afvragen wat de meerwaarde van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is ten opzichte van het patiëntenportaal. Die meerwaarde is evident, in de ogen van Arno Rutte: zowel de patiënt als zijn zorgverlener krijgt meer inzicht in de gegevens, en daarmee in de gezondheid van de patiënt. Dit zegt Rutte in de podcast van VIPP 5. Lees meer in het nieuwsbericht.

Aflevering 2: Joyce Van Dijk - Kuiper over digitale gegevensuitwisseling en PGO's

MDL-arts Joyce van Dijk-Kuiper van het Albert Schweitzer Ziekenhuis is voorstander van digitale uitwisseling van gegevens tussen zorginstellingen en met patiënten. Uitwisseling van gegevens heeft een directe meerwaarde in de behandeling van patiënten, onder andere omdat het onnodige handelingen kan voorkomen. Dit vertelt ze in de podcast VIPP 5. Lees meer in het nieuwsbericht.

Aflevering 3: Marjolein de Jong 0ver preventie en PGO's 

"Wij vinden het als ziekenhuis belangrijk om aan de primaire kant van preventie te zitten. Dus dat we ook in de nulde lijn, op sociaal gebied en gemeenteniveau, kijken naar wat we kunnen doen om te voorkomen dat mensen in het ziekenhuis komen.” Dat zegt bestuurder Marjolein de Jong. Voorheen was ze huisarts, bestuurder in de ouderenzorg en sinds kort is ze bestuurder van Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) in Ede, het ziekenhuis voor voeding, beweging en slaap. Wat zij meeneemt, naast haar digitale gedrevenheid, vertelt ze in de nieuwe podcast over preventie én over persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO). Lees meer in het nieuwsbericht.

Aflevering 4: Elske Hoitsma over een PGO voor MS-patiënten in het Alrijne Ziekenhuis

Persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) zijn niet alleen handig voor patiënten, ze bieden ook kansen om zorgverleners hun werk beter én menselijker te laten doen. Zoals op de afdeling neurologie in het Alrijne Ziekenhuis. Daar hebben MS-patiënten sinds kort hun eigen PGO. Daarover gaat het in de nieuwe aflevering van de VIPP 5-podcast. Lees meer in het nieuwsbericht.

Aflevering 5: Mark Janssen over digitale gegevensuitwisseling en EPD's

De digitale uitwisseling van gegevens in de zorg kan veel beter, stelt Mark Janssen, lid raad van bestuur van het Radboudumc. Volgens hem is het van belang dat er landelijke afspraken en een basisarchitectuur komen, en mag VWS best eisen aan leveranciers EPD-stellen. Lees meer in het nieuwsbericht.

Podcasts Digitale Zorg

Beluister alle podcasts over Digitale Zorg.

Aflevering 1: Telebegeleiding bij hartfalen

Het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis biedt aan mensen met hartfalen de mogelijkheid om thuis begeleid en gemonitord te worden via de app CWZ Thuis. De app maakt het mogelijk voor zorgverleners om op afstand de gezondheidssituatie van patiënten in de gaten te houden. Verpleegkundig specialist Kim van Zutphen en projectleider Evelynn Conrads vertellen erover in deze eerste aflevering

Aflevering 2: Telemonitoring COVID-19-patiënten

Net als in veel ziekenhuizen versnelde de coronapandemie de ontwikkelingen op het gebied van digitale zorg in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Zo introduceerde het ziekenhuis telemonitoring voor mensen met COVID-19, die stabiel zijn maar nog wel zuurstof nodig hebben. Lees meer in het nieuwsbericht. 

Aflevering 3: Meedenkconsulten Tjongerschans

De Tjongerschans in Heerenveen biedt een gemakkelijke en laagdrempelige manier om huisartsen te voorzien van behandeladvies door medisch specialisten. Hiervoor gebruikt de Tjongerschans de digitale meedenkconsulten sinds kort samen met huisartsenpraktijken in de provincie Friesland. Ook andere ziekenhuizen gaan er gebruik van maken in de toekomst. Lees meer in het nieuwsbericht.

Aflevering 4: Virtual hospital van Maasziekenhuis Pantein

De dokter die via een beeldscherm in de huiskamer verschijnt is voor Maasziekenhuis Pantein geen nieuwe digitale gadget. Het is een logische uitwerking van de visie dat de zorg thuis en in het ziekenhuis naadloos op elkaar moeten aansluiten. Daarom investeerde de organisatie in een virtual hospital. Speciaal daarvoor richtte het ziekenhuis onder meer compacte spreekkamers in met goede online verbinding en dubbele beeldschermen. Bestuursvoorzitter Pauline Terwijn, manager poliklinieken Roald Huiskers en internist-oncoloog Brian Scholtes vertellen over de start van het virtual hospital, de inbedding in de polikliniekorganisatie en de ervaringen van patiënten en zorgprofessionals. Lees meer in het nieuwsbericht.

Aflevering 5: Videoconsulten in het het Amsterdam UMC

Deze aflevering gaat over videoconsulten. In het Amsterdam UMC werd er al een paar jaar onderzoek naar gedaan en was er veel theoretische kennis in huis, toen de coronacrisis uitbrak. En dat zorgde voor een – letterlijk – vliegende start. Luister naar de aflevering 'Videoconsulten in Amsterdam UMC: onderzoek en lessons learned.' Lees meer in het nieuwsbericht.

Aflevering 6: Koplopers van digitale gegevensuitwisseling in acute zorgketen

Het landelijke programma Met spoed beschikbaar wil de realisatie van digitale gegevensuitwisseling in de acute zorgketen versnellen. De eerste koplopers van het programma, het Maasstad Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis en Ambulance Rotterdam-Rijnmond, verbeteren op dit moment de informatieoverdracht tussen de ambulance en de SEH. Zij doen dit samen met het Erasmus MC en onder begeleiding van ROAZ Zuidwest-Nederland en Met spoed beschikbaar. Lees meer in het nieuwsbericht.

Aflevering 7: Thuis voorbereid worden op je operatie

Thuis, in je eigen vertrouwde omgeving, voorbereid worden op een operatie. Door vragenlijsten in te vullen en informatie te bekijken. Dat is sinds vorig jaar mogelijk als je geopereerd wordt in het Dijklander Ziekenhuis. Daar werd digitale pre-operatieve screening ingevoerd onder de naam E-POS. In een nieuwe aflevering van de podcastserie Digitale Zorg vertellen anesthesioloog John van Roij, polikliniekverpleegkundige Miranda Helmers en Ingrid de Jong Rijpkema, adviseur zorgportaal, over deze innovatie. Lees meer in het nieuwsbericht.

Aflevering 8: Telemonitoring bij zwangeren

Gynaecoloog Frans Lim bij het IJsselland Ziekenhuis is niet per se geïnteresseerd in digitale zorg. Wel in het verbeteren van de kwaliteit en de patiëntvriendelijkheid van zorg. En als digitale zorg daarbij kan helpen, maakt hij er gebruik van. Zoals bij de begeleiding van zwangere vrouwen met een medische indicatie. Tot voor kort moesten deze vrouwen opgenomen worden of elke dag voor een CTG naar het ziekenhuis komen. Telebegeleiding maakt dat voor een deel van deze groep overbodig. Zij doen de CTG’s thuis. Lees meer in het nieuwsbericht.

Aflevering 9: Telebegeleiding hartfalen door de eerste en tweede lijn

VieCuri is niet het enige ziekenhuis in Nederland dat telemonitoring bij patiënten met hartfalen aanbiedt. Het is wel 1 van de weinige die daarbij heel nauw samenwerkt met de eerste lijn. Samen met thuiszorgorganisatie Proteion zette cardioloog en Chief Medical Information Officer (CMIO) Wilfred Heesen een pilot op, waarbij verpleegkundigen van Proteion patiënten instrueren en begeleiden bij het gebruik van de hartfalen-app. Daarover gaat de nieuwste podcast Digitale Zorg. 

Aflevering 10: Elektronische uitwisseling van medische gegevens tussen de huisartsen en SEH van Treant

“Het is niet zo dat ik veel van computers weet, helemaal niet zelfs, maar ik weet hoe ik met ICT’ers moet praten.” Zo stelt SEH-arts Yde Blaauw van Treant zichzelf voor in de nieuwste podcast Digitale Zorg. Dat maakte hem de ideale trekker voor het project waarmee de elektronische gegevensuitwisseling tussen de huisartsenpost en de SEH van Treant sterk verbeterde. Lees meer in het nieuwsbericht.

Preventie-podcasts

Beluister alle podcasts over preventie.

Aflevering 1: Tom van Loenhout

De NVZ lanceert de Preventie-podcast: een serie podcasts met als thema rookvrije zorg. In de eerste aflevering praten we met Tom van Loenhout: cardioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei en voorzitter van de Alliantie Voeding in de Zorg. Lees meer in het nieuwsbericht.

Aflevering 2: Hanneke Schaap

In de tweede aflevering van de Preventie-podcast praten we met Hanneke Schaap. Zij is verpleegkundig specialist op de longafdeling van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam en helpt daarin veel patiënten bij het stoppen met roken. Hoe doet ze dat, wat zijn haar ervaringen en heeft ze tips voor collega's? Lees meer in het nieuwsbericht.

Aflevering 3: Annemarie van den Herik

Annemarie van den Herik werkt in het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) en was hier projectleider rookvrije zorg. Hoe heeft zij het hele proces van rookvrij worden ervaren, en is het eigenlijk ingewikkeld om een ziekenhuis rookvrij te maken? In deze podcast deelt ze haar ervaringen, tips en valkuilen, in de hoop anderen te kunnen helpen bij het rookvrij maken van hun zorginstelling. Lees meer in het nieuwsbericht.

Aflevering 4: Remy Bemelmans

“Straal als dokter uit dat voeding belangrijk is. Ook al heeft het 7 of 8 keer van de 100 effect, dan is het al de moeite waard. Hetzelfde geldt voor stoppen met roken-advies geven aan patiënten.” Die tip geeft internist Remy Bemelmans in de vierde aflevering van de Preventie-podcast. Bemelmans werkt in Ziekenhuis Gelderse Vallei, dat wordt gezien als hét voedingsziekenhuis van Nederland. Lees meer in het nieuwsbericht.

Aflevering 5: Leonie Horne

“Met goede voeding bijdragen aan een gezonder Nederland.” Dat is de missie van het project Goede Zorg Proef Je, dat wordt uitgevoerd door de Alliantie Voeding in de zorg. Zo’n 2 jaar geleden ging het project van start als onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Doel van Goede Zorg Proef Je: een gezond voedingsaanbod realiseren in alle Nederlandse ziekenhuizen en andere zorginstellingen voor 2030. Lees meer in het nieuwsbericht.

Aflevering 6: Menrike Menkveld

Er was lange tijd weinig aandacht voor voeding in de zorg. De Alliantie Voeding in de Zorg bracht daar in 2007 verandering in, door het verbinden van de voedingswereld- en wetenschap aan de medische zorg. Dat vertelt directeur Menrike Menkveld in een nieuwe aflevering van de Preventie-podcast. “Gelukkig is er steeds meer aandacht voor voeding en leefstijl, voor, tijdens en na een behandeling. De Alliantie brengt werelden bij elkaar.” Lees meer in het nieuwsbericht.

Aflevering 7: Birgit Dalhuijsen

Birgit Dalhuijsen is Stoppen-Met-Roken-consulent in ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. In deze rol helpt ze ziekenhuispatiënten de weg te vinden naar de juiste stoppen-met-roken-zorg in de regio. "De interactie die ik met iemand aan mag gaan om een goed advies te geven, vind ik een ontzettende uitdaging. Heel mooi dat ik daar een rol in mag spelen." Lees meer in het nieuwsbericht.

Aflevering 8: Peter van Hengel en Michael Brouwer

Michael Brouwer is huisarts bij Zorggroep Almere. Samen met Peter van Hengel, longarts in het Flevoziekenhuis, is hij het transmuraal zorgpad stoppen met roken gestart. In deze aflevering van de Preventie-podcast vertellen beide artsen hier over.

BlendFM

Onderzoeksprogramma RN2Blend maakt ook een eigen podcast. Beluister seizoen 1 en seizoen 2 op de site van RN2Blend.

Vragen, tips, suggesties?

Heb je vragen, tips, suggesties, onderwerpen of ideeën voor de Preventie-podcast of Podcast Digitale Zorg, of wil je misschien zelf een keer geïnterviewd worden over één van de thema's? We horen graag van je! Stuur een e-mail naar podcast@nvz-ziekenhuizen.nl.

De Preventie-podcast

Deel kennis en ervaringen op NVZ Kennisnet

Wil je kennis en ervaringen delen met andere NVZ-leden? Word dan lid van NVZ Kennisnet en meld je aan voor relevante werkgroepen. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van NVZ Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over diverse onderwerpen.

Meer over de NVZ