Main content

Ruimte voor meer loon is beperkt

Persbericht

Ziekenhuizen hebben slechts ‘zeer beperkt’ ruimte voor loonsverhogingen. “Dat kan iedereen zien, die leest hoe de financiële situatie van ziekenhuizen is”. Dit meldde NVZ-voorzitter Ad Melkert woensdagochtend op Radio 1. “We zitten in een te krappe jas. Maar misschien zit ergens in de plooien nog wat ruimte”.

Landelijke actie

Een fors deel van het personeel voert vandaag actie voor betere arbeidsvoorwaarden, waaronder meer loon. Het is de eerste landelijke actie van ziekenhuizen in Nederland.

Heel wat stappen

Melkert zegt dat al ”heel wat stappen zijn gezet”, zoals extra beloning voor onregelmatige diensten. “Verpleegkundigen die zulke diensten draaien gaan er over een periode van 2 jaar ruim 10% op vooruit. Maar er zijn grenzen en die zijn gegeven door de financiële ruimte die de politiek geeft. Ga je daar overheen, dan breng je ziekenhuizen in gevaar”.

Politiek

Volgens Melkert zou de politiek dus met meer geld over de brug moeten komen: “Uiteindelijk zijn de acties van vandaag gericht aan de samenleving. Wat willen we samen opbrengen voor goede zorg?”.