Main content

Ziekenhuizen stoppen massaal met verkoop energiedrankjes

Nieuws

Het aantal ziekenhuizen dat energiedrankjes verkoopt is in de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Dit blijkt uit een recente rondvraag van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). In 90% van de algemene ziekenhuizen worden geen energiedrankjes meer verkocht, of wordt de verkoop binnenkort stopgezet. 

In overleg met uitbaters

Bij 7 instellingen worden nog steeds energiedrankjes verkocht. Voor deze ziekenhuizen is het lastig om de verkoop te staken omdat de verkooppunten zijn uitbesteed aan een uitbater. Deze uitbaters gaan in de ziekenhuizen verschillend om met de verkoop van energiedrankjes. Dit varieert van strenge controle op leeftijd tot het verdekt opstellen van het assortiment. 

Gezondheidsrisico

Energiedrankjes zijn geen gezonde keuze. Het Voedingscentrum adviseert, kinderen boven 13 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, niet meer dan 1 blikje per dag te drinken. Kinderen jonger dan 13 jaar zouden het helemaal niet moeten nemen. In 2018 riep de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde op tot een verbod op verkoop aan jongeren onder de 18 jaar.

Preventie

Wil je meer informatie over Preventie? Word dan lid van de werkgroepen over preventie op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.