Main content

Ziekenhuizen steunen campagne voor telebegeleiding patiënten

Nieuws

De NVZ steunt de campagne Thuis kan het ook, die patiënten informeert over telebegeleiding en hen stimuleert om naar de mogelijkheden te vragen bij hun zorgverlener. Telebegeleiding raakt aan meerdere programma’s van de NVZ; namelijk Digitale zorg, VIPP 5 en JuMP.

De campagne is in het leven geroepen door de Vliegwielcoalitie, een initiatief van de Patiëntenfederatie. Met de campagne wil de Vliegwielcoalitie mensen bereiken die regelmatig voor controles naar het ziekenhuis gaan. De focus ligt in eerste aanleg op mensen met hart- en longziekten, maar de campagne is ook geschikt voor mensen met diabetes, post-coronaklachten, IBD, of andere chronische ziekten waarvoor regelmatige controles door een arts of verpleegkundige nodig zijn.

Ondersteuning van een zorgverlener

Bij telebegeleiding begeleidt een arts of verpleegkundige de patiënt op afstand bij het controleren van bloeddruk, hartslag of andere waarden. De patiënt meet thuis met speciale apparatuur een aantal belangrijke waarden. Bij een eerste signaal van verslechtering is de patiënt op de hoogte en krijgt hij ondersteuning van een zorgverlener.

Nog niet elk ziekenhuis of afdeling biedt al telebegeleiding aan. Daarom is het belangrijk dat de patiënt zijn arts of verpleegkundige naar de mogelijkheden vraagt. Op die manier kunnen patiënt en zorgverlener samen overleggen of telebegeleiding bij de patiënt in kwestie past.

Campagnemateriaal

Instellingen die mee willen werken aan de campagne, kunnen terecht op de website Thuiskanhetook.nl. Daar is campagnemateriaal te vinden, zoals teksten, drukwerk en animaties. Voor posts op sociale media is de hashtag #Thuiskanhetook in het leven geroepen.

Deel kennis en ervaringen op NVZ Kennisnet

Wil je kennis en ervaringen delen met andere NVZ-leden? Word dan lid van NVZ Kennisnet en meld je aan voor relevante werkgroepen. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van NVZ Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over diverse onderwerpen.

Meer over digitalisering