Main content

Ziekenhuis rookvrij: waar begin je?

Nieuws

Ziekenhuizen zijn uiterlijk 2025 rookvrij. Hiermee dragen ziekenhuizen bij aan het verbeteren van de gezondheid van de populatie in de regio. Dat is één van de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Maar waar begin je? 

Rookvrij beleid

Lange tijd was roken op de werkvloer normaal. Nu heffen steeds meer bedrijven hun interne rookruimtes op en krijgt een gezonde levensstijl van medewerkers de prioriteit. De vragen waar bedrijven mee worstelen zijn:

•    Hoe moeten we een rookbeleid opzetten?
•    Hoe creëer je draagvlak onder medewerkers en bezoekers?
•    Welke maatregelen zijn nodig om verder te komen dan een rookverbod?
•    Hoe ga je om met rookoverlast?
•    Wat is de juiste communicatiestrategie?

Webinar

Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) vertellen tijdens de lunchwebinar ‘Rookvrij zonder gedoe’ op 21 november hun ervaringen, successen en valkuilen. Het MCL is sinds 2018 een rookvrij ziekenhuis. Tijdens de webinar gaan verslavingsarts Robert van de Graaf van VNN en Frits Mostert van het MCL in op hoé om te gaan met de beren op de weg naar een rookvrije organisatie. Meer informatie over de webinar vind je in de werkgroep Rookvrije zorg op kennisnet.

Rookvrije generatie

VNN zet zich als verslavingszorginstelling actief in voor de Rookvrije Generatie. De NVZ maakt deel uit van de werkgroep Rookvrije Zorg en ondersteunt haar leden op de weg naar een rookvrij ziekenhuis. Ben je op zoek naar kennis, voorbeelden en wil je informatie uitwisselen over rookvrije zorg? Word dan lid van de werkgroep Rookvrije zorg op kennisnet.
 

Preventie

Wil je meer informatie over Preventie? Word dan lid van de werkgroepen over preventie op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.