Main content

V&VN lanceert visie ‘Roken? Onze zorg!’

Nieuws

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) lanceert de visie ‘Roken? Onze zorg!’ Dat deed de beroepsvereniging op 31 mei, Wereld-niet-roken-dag. V&VN vindt dat haar leden - verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten – een rol kunnen vervullen in preventie, advisering en behandeling van tabaksverslaving.

Nelleke Maas, verpleegkundig specialist in de jeugdgezondheidszorg, lid van de Taskforce Rookvrije Start en betrokken bij de totstandkoming, noemt de visie “een mooie eerste stap. Het is nu aan zorgorganisaties om hier beleid op te maken. Dat is nodig, want nog niet alle professionals gaan het gesprek over roken aan met hun cliënten of patiënt.”

Roken blijft groot probleem

Elk jaar sterven in Nederland duizenden rokers aan een door roken veroorzaakte ziekte. Hoewel het algemeen bekend is hoe schadelijk roken is, blijft het een groot probleem. Maas: “Dagelijks beginnen nog zo’n 75 tieners met roken. Daarbij komt dat er in sigaretten meer verslavende stoffen worden verwerkt dan een jaar of 30 tot 40 geleden. Roken is echt verslavend vanaf de eerste sigaret.”

Roken? Onze zorg!

De opgestelde visie Roken? Onze zorg!a is onder andere bedoeld om het bewustzijn rondom roken te vergroten. De visie is ontwikkeld door de commissie V&V Rookvrij!, waarbij 10 verschillende V&VN-afdelingen zijn betrokken. In de visie staan 3 standpunten beschreven:

  1. Iedere verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist heeft een rol ten aanzien van preventie, advisering en behandeling van tabaksverslaving, zowel richting patiënten als richting collega’s.
  2. Iedere verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist heeft het recht op een rookvrije werkplek.
  3. Iedere verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist heeft beroepsmatig een voorbeeldfunctie naar patiënten en collega’s, gebaseerd op de beroepswaarden en normen.
     

De commissie wil bewustwording creëren onder onze beroepsgroepen over hun rol in preventie, advisering en behandeling van tabaksverslaving. Andere doelen van de commissie zijn zorgen voor een mogelijkheid voor het uitwisselen van kennis en ervaring en het thema aankaarten aan de bestuurlijke tafels en in de politiek.

Lees meer op de website van V&VN of lees het interview met Hester Vermeulen, hoogleraar Verplegingswetenschap en voorzitter van het RN2Blend-onderzoeksteam, over dit onderwerp.

Preventie

Wil je meer informatie over Preventie? Word dan lid van de werkgroepen over preventie op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.