Main content

Stand van zaken coronavaccinatie en coronamaatregelen

Nieuws

De eerste groep ziekenhuismedewerkers is inmiddels gevaccineerd tegen het coronavirus. Wat is de laatste stand van zaken rondom de vaccinaties en coronamaatregelen? In dit bericht geven we een update. Altijd op de hoogte van het laatste coronanieuws voor ziekenhuizen? Word lid van de corona-groep op NVZ Kennisnet (alleen voor NVZ-leden).

COVID-19 vaccinatie ziekenhuizen

3 weken geleden is in een sneltreinvaart het ziekenhuispersoneel dat werkzaam is in de acute as (IC, SEH, COVID-19--kliniek en ambulance) gevaccineerd. Dit proces is zeer goed verlopen. Circa 40.000 zorgmedewerkers uit de ziekenhuizen hebben het vaccin gekregen. Vanaf woensdag 27 januari volgt voor deze zorgmedewerkers de tweede prik. Volgens de laatste stand van zaken is voor alle overige zorgmedewerkers vanaf Q2 een vaccin beschikbaar.

2e prik na 6 weken voor nieuwe afspraken

De tweede dosis BioNTech/Pfizer wordt ingepland in de zesde week na de eerste vaccinatie. Dat heeft minister de Jonge (VWS) besloten op basis van een advies van het Outbreak Management Team (OMT) en de Gezondheidsraad. Aanvankelijk werd geadviseerd de tweede dosis in de derde week te geven. Het uitstel van de tweede dosis BioNTech/Pfizer geldt alleen voor nieuw in te plannen afspraken; afspraken die al gemaakt zijn voor een tweede vaccinatie voor ziekenhuismedewerkers in de acute COVID-19-zorg blijven staan. Deze vinden plaats vanaf 27 januari.

7 doses uit 1 flacon alleen voor ziekenhuizen

Er mogen 7 doses uit een flacon Pfizer-vaccin gehaald worden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn hiermee akkoord na overleg met de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers (NVZA). Omdat het technische behendigheid vereist om 7 doses uit een flacon te halen, is het vooralsnog alleen toegestaan in een ziekenhuisomgeving waar gewerkt wordt volgens de criteria van de NVZA. Ziekenhuismedewerkers mogen alleen werken met speciale spuiten en naalden. Ook moet het personeel een opleiding gehad hebben en werken volgens dit protocol. Omdat niet bekend is of uit alle flacons 7 doses gehaald kunnen worden, moet goed geregistreerd worden hoeveel doses er zijn opgetrokken.

Vaccinatie huisartsen in de ziekenhuizen

Vanwege de snelle opkomst van de Britse variant van het virus heeft minister de Jonge besloten om ook alle huisartsen en het personeel betrokken bij directe COVID-19-spoedzorg versneld uit te nodigen voor vaccinatie. De vaccinatie zal deels plaatsvinden in de ziekenhuizen. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), de Landelijke Huisarts Vereniging (LHV) en het RIVM maken verdere afspraken over de logistiek van de vaccinaties. Vooralsnog is de opzet dat 23 ziekenhuizen, verdeeld over het land, worden ingezet bij de vaccinaties. 

2 verklaringen nodig bij avondklok

Vanwege de grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus stelt het kabinet een avondklok in die op zaterdag 23 januari om 21.00 uur is ingegaan. De maatregel blijft tot woensdag 10 februari 04.30 uur van kracht. Gedurende deze uren naar buiten gaan mag alleen als het noodzakelijk is. Er wordt een algemene uitzondering gemaakt voor werk: als het hiervoor noodzakelijk is om tussen 21.00 uur en 04.30 uur naar buiten te gaan, mag dat. Je moet dan wel in het bezit zijn van 2 verklaringen:

  1. Een werkgeversverklaring. Deze verklaring hoeft niet gedagtekend te zijn en kan voor de hele periode gelden. De direct leidinggevende van de werknemer is bevoegd om deze verklaring te ondertekenen. 
  2. Een eigen verklaring. Deze moet wel gedagtekend zijn.
     

Beide verklaringen zijn beschikbaar op rijksoverheid.nl/avondklok. Alleen deze verklaringen zijn geldig. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over de avondklok.

Communicatietoolkit

VWS heeft een communicatietoolkit gemaakt. Hier kun je bijvoorbeeld posters downloaden waarop zorgpersoneel te zien is met de tekst ‘Ik stroop mijn mouw op’. Ook is er een postergenerator zodat instellingen foto’s van eigen medewerkers kunnen uploaden.

Bestellen griepvaccins

Door de coronavaccins zou je bijna vergeten dat dit ook de periode is om griepvaccins te bestellen. Dit jaar lijkt er gelukkig geen griepepidemie te komen. Alle social distancing maatregelen voor COVID-19 hebben ook op de verspreiding van het influenzavirus een positieve uitwerking. Toch zou het goed kunnen dat na zo'n licht influenzaseizoen een jaar later een forse epidemie komt. Bestel dus op tijd voldoende vaccins.
 

Corona

Wil je meer informatie over Corona? Word dan lid van de werkgroep op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.