Main content

Samenwerking binnen en buiten zorgketen essentieel in preventiebeleid

Nieuws

Samenwerking tussen partijen binnen en buiten de zorgketen is volgens de NVZ de sleutel tot succes als het gaat om preventiebeleid. De Tweede Kamer spreekt op 1 en 8 februari over dit thema. Voorafgaand aan deze debatten deelde de NVZ suggesties aan de Tweede Kamer voor het preventiebeleid in de volgende kabinetsperiode. 

Het nationaal preventiebeleid is onlosmakelijk verbonden met de ziekenhuizen. In de praktijk zien ziekenhuizen dagelijks hoe belangrijk gezond leven en het voorkomen van zorg is. Door een gezonde levensstijl te bevorderen kan gezondheidswinst behaald worden. Dit heeft positieve gevolgen voor de patiënt en verlicht de druk op de gezondheidszorg. 

In de brief aan de kamer (pdf) vraagt de NVZ preventieprogramma’s nog meer over de schotten van de zorg heen te organiseren en te zorgen voor een volwaardige structurele bekostiging. Preventie van zorg begint natuurlijk in de thuissituatie. Daarom is samenwerking met bijvoorbeeld de eerste lijn en het sociale domein volgens de NVZ van groot belang. Voorbeelden hiervan zijn succesvolle bestaande projecten, zoals de stoppen-met-roken-zorg. 

Preventie

Wil je meer informatie over Preventie? Word dan lid van de werkgroepen over preventie op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.