Main content

Rookruimtes in ziekenhuizen vanaf juli 2021 definitief gesloten

Nieuws

Alle rookruimtes in (semi-)publieke en openbare gebouwen zoals ziekenhuizen, moeten vanaf 1 juli 2021 zijn gesloten. Op 1 januari 2022 volgt het bedrijfsleven. Dat betekent dat vanaf dan alle ziekenhuizen en andere gebouwen waar Nederlanders werken of komen voor zorg, volledig rookvrij zijn. Dat meldt de Rijksoverheid.

Naast ziekenhuizen vallen ook gebouwen voor cultuur, sport, onderwijs, overheid, etc. onder de (semi-)publieke en openbare gebouwen. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): “Elk jaar sterven er meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. We willen leed voorkomen door ervoor te zorgen dat mensen een zo klein mogelijke drempel over moeten om te stoppen met roken en een zo hoog mogelijke om te beginnen. Daarnaast heeft iedere Nederlander recht op een gezonde omgeving. Het is daarom hoog tijd dat er nergens meer rook is in openbare gebouwen en bedrijven.”

Nationaal Preventieakkoord

De gebouwen van NVZ-leden zijn rookvrij. De NVZ werkt samen met haar leden aan de doelen van het Nationaal Preventieakkoord, namelijk dat in 2025 ook de volledige buitenterreinen rookvrij zijn, er een niet-rookbeleid voor medewerkers is opgesteld en dat de patiënt passende stoppen-met-roken-zorg krijgt. Leden van de NVZ werken aan de gezondheid van Nederlanders en ambiëren een voorbeeldfunctie. Daar hoort een rookvrije omgeving en goede smr-zorg bij. Op dit moment is ruim 60% van de NVZ-leden rookvrij. 

Meer informatie over rookvrije zorg? Kijk op rookvrijezorg.com.

Preventie

Wil je meer informatie over Preventie? Word dan lid van de werkgroepen over preventie op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.