Main content

Reinier de Graaf Gasthuis voorziet naastgelegen woningen van duurzame warmte

Nieuws

Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft is het eerste ziekenhuis in Nederland dat haar restwarmte gaat doorleveren aan woningen. Daarvoor is 14 januari een overeenkomst gesloten tussen het ziekenhuis, warmteleverancier Eteck en ontwikkelaar Borghese Real Estate. In 2023 worden in het nieuw te ontwikkelen en naastgelegen Bethelpark, 351 appartementen en 4 commerciële ruimten aardgasvrij voorzien van ruimteverwarming en warm tapwater.

Het Reinier de Graaf Gasthuis beschikt over een duurzaam warmte-koudeopslagsysteem. Deze installatie slaat jaarlijks meer warmte op dan dat het ziekenhuis nodig heeft. De extra (rest)warmte wordt straks doorgeleverd aan het nieuwbouwproject Bethelpark. Hiervoor wordt een zeer duurzaam en klein warmtenet aangelegd, waar de nieuwe woningen op worden aangesloten. Hierdoor worden de toekomstige bewoners voorzien van duurzame warmte in hun woning via vloerverwarming en beschikken zij over warm tapwater.

Naar verwachting neemt Eteck zo’n 5.000 GJ per jaar af van het Reinier de Graaf Gasthuis. Doordat de woningen straks zonder aardgas verwarmd worden, kan hiermee 163.400 m³ gas worden bespaard. Een besparing van meer dan 290.000 kilo CO2. De gemeente Delft is enthousiast over de samenwerking en de duurzame oplossing. Het helpt de duurzaamheidsambities van de Zuid-Hollandse stad te verwezenlijken.

Duurzaamheid

Wil je meer informatie over Duurzaamheid? Word dan lid van de werkgroep Duurzaamheid & circulaire economie of de werkgroep Vastgoedontwikkeling op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.