Main content

Reageer op wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg

Nieuws
Reageer op wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg

Het ministerie van VWS gaat stapsgewijs elektronische gegevensuitwisseling verplichten middels wetgeving. Gegevensuitwisseling is essentieel voor het leveren van de juiste zorg op juiste plek. De internetconsultatie is inmiddels van start gegaan, waarmee het ministerie reacties op het wetsvoorstel vanuit het veld wil ophalen. Aangezien ziekenhuizen nu heel druk zijn met de bestrijding van het coronavirus is de reactietermijn verlengd: ziekenhuizen kunnen nog reageren tot 10 juni 2020.

Zorgprofessionals

De wet wordt een zogeheten kaderwet. Daarin staan de randvoorwaarden om bij lagere regelgeving, namelijk algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s), te bepalen welke gegevensuitwisseling tussen zorgprofessionals per wanneer verplicht elektronisch moet verlopen en welke eisen worden gesteld aan de taal en techniek. 

Digitaal receptenverkeer 

Eind 2020 wordt het wetsvoorstel Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg aangeboden aan de Tweede Kamer. Nadat het parlement het heeft behandeld, is het de beurt aan de Eerste Kamer. Als beide Kamers het wetsvoorstel goedkeuren, gaat de wet naar schatting in 2021 in. Dat betekent dat vanaf dat moment per gegevensuitwisseling met een AMvB kan worden aangeven dat die gegevensuitwisseling elektronisch moet verlopen. Dat kan bijvoorbeeld de verpleegkundige overdracht zijn of digitaal receptenverkeer.

Internetconsultatie

De internetconsultatie duurt tot 10 juni 2020, dus tot die datum kan erop gereageerd worden. De internetconsultatie is bedoeld om input te krijgen op het wetsvoorstel Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg en deze verder te verbeteren. De impact van de wetgeving is groot voor instellingen. Nu is het moment om suggesties, opmerkingen of aanvullingen mee te geven. Maak daar gebruik van door te reageren op de website Internetconsultatie.

Meer over digitalisering