Main content

Reactie NVZ op artikel inhaalzorg: “Uitgestelde zorg bieden gezamenlijke opdracht”

Nieuws

NVZ-bestuurslid Rob Dillmann heeft op maandag 21 februari in het NPO Radio 1 journaal uitvoerig gereageerd op het artikel over uitgestelde zorg in dagblad Trouw. Dillmann: “Het bieden van uitgestelde zorg is echt een gezamenlijke opdracht. We willen de uitgestelde zorg inhalen door samen te werken met Zelfstandige Behandelcentra (ZBC’s).”

Verschil tussen ZBC’s en ziekenhuizen

Het artikel analyseert het verschil in wachttijden tussen ZBC’s en ziekenhuizen.
Het gaat dan vooral om de niet-complexe ingrepen. In het artikel dat het journalistiek platform Investico voor Trouw schreef, komt Dillmann kort aan het woord. In het NOS radio 1 journaal licht Dillmann uitgebreider toe waar het verschil tussen ZBC’s en ziekenhuizen vandaan komt zoals de keuzevrijheid van de patiënt die vaak in het ‘eigen ziekenhuis’ behandeld wil worden. 

Keuzevrijheid en zorgbemiddeling

Er is dus keuzevrijheid, maar daarnaast is er ook zorgbemiddeling. Daarnaast kunnen niet alle patiënten zomaar in een ZBC behandeld worden omdat ze meerdere aandoeningen hebben. Ingewikkelde operaties kunnen niet anders dan in ziekenhuizen behandeld worden. Inmiddels werken ZBC’s en ziekenhuizen steeds intensiever samen om de uitgestelde zorg in te halen. 

Beluister het fragment op NPO Radio 1.
 

Deel kennis en ervaringen op NVZ Kennisnet

Wil je kennis en ervaringen delen met andere NVZ-leden? Word dan lid van NVZ Kennisnet en meld je aan voor relevante werkgroepen. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van NVZ Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over diverse onderwerpen.