Main content

Preventie-podcast over gezonde voeding: “Straal als dokter uit dat voeding belangrijk is”

Nieuws

“Straal als dokter uit dat voeding belangrijk is. Ook al heeft het 7 of 8 keer van de 100 effect, dan is het al de moeite waard. Hetzelfde geldt voor stoppen met roken-advies geven aan patiënten.” Die tip geeft internist-vasculair geneeskundige Remy Bemelmans in de vierde aflevering van de Preventie-podcast. Bemelmans werkt in Ziekenhuis Gelderse Vallei, dat wordt gezien als hét voedingsziekenhuis van Nederland.

Waar de Preventie-podcast de eerste 3 afleveringen gericht was op rookvrije zorg, is het thema preventie breder getrokken en komt in deze aflevering gezonde voeding aan bod. Preventie en leefstijladvies hebben een belangrijke plek in de behandelkamer van Remy Bemelmans. “Met een gerichte behandeling, die vaak bestaat uit leefstijladviezen gecombineerd met specifieke medicatie, probeer ik hart- en vaatziekten te voorkomen of de progressie ervan te remmen. Om de behandeling zo effectief mogelijk te maken, is het belangrijk over de oorzaak of oorzaken na te denken en eventueel onderzoek te doen.”

Belang van lichaamsbeweging

Bemelmans gaat in de podcastaflevering onder meer in op het belang van lichaamsbeweging. Dat noemt hij “een enorm krachtig en heel breed middel om je gezondheid te verbeteren. Bij hart- en vaatziekten weten we: hoe meer je beweegt, hoe meer dat beschermt tegen hart- en vaatziekten, tegen overlijden zelfs. Mensen die bij een internist komen vanwege hun vaatlijden of moeilijk te behandelen bloeddruk, cholesterol of diabetes, zijn al in een stadium dat je een hele tijd leefstijlpreventie hebt laten liggen of niet goed genoeg benut hebt. Dus als mensen bij mij komen, is leefstijl vaak niet meer de oplossing, maar moet je ook echt medicatie gaan inzetten. Ik ben er wel van overtuigd dat het zelfs in dat stadium nog een belangrijke bijdrage levert. Ik denk ook dat het belangrijk is dat de dokter het signaal geeft, dat geldt ook voor stoppen met roken. Dat heeft impact, denk ik.” 

Eetscore en Voed je Beter-studie

Ook vertelt Bemelmans over de Eetscore: een online tool waarbij de patiënt binnen 10 minuten aangeeft welke voeding hij of zij gebruikt. “Het is een heel leuk instrument waar ik al veel plezier van heb gehad. Het mooiste is dat de patiënt gelijk allerlei tips en adviezen krijgt over hoe hij zijn voeding kan verbeteren. Als patiënten bij mij terugkomen en ik wil het ter sprake brengen, geven ze vaak aan dat de voedingslijst al niet meer klopt, omdat ze al allerlei dingen veranderd hebben. Ze raken dus echt gemotiveerd.” Ziekenhuis Gelderse Vallei wil de Eetscore breder uitrollen binnen het ziekenhuis. Daarnaast wordt het binnenkort binnen wetenschappelijk onderzoek: de Voed je Beter-studie.

Beluister alle podcastafleveringen van de NVZ.

preventie-podcast

 

Preventie

Wil je meer informatie over Preventie? Word dan lid van de werkgroepen over preventie op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.